Marbaş Menkul Değerler Yatırım Yatırım Uzmanı Aziz Kaçmaz, küresel piyasalarda yaşanan gelişmeleri değerlendirerek, özellikle ABD ve Çin arasındaki tarife gerginliğinin piyasalarda satış baskısına neden olduğunu ifade etti. Kaçmaz, bu süreçte FED Başkanı Jerome Powell'ın vereceği mesajların piyasalar açısından kritik olacağını belirtti.
Küresel kriz senaryosu: Altın tırmanıyor, Merkez Bankaları sınavda
Kaçmaz, son dönemde FED üyelerinin oldukça temkinli açıklamalar yaptığını vurgulayarak, “FED tarafı aceleci davranmıyor, gelişmeleri görmek istiyor. Özellikle tarifelerin seyri belirsizliğini koruyor. Bugün alınan karar ertesi gün değişebiliyor. Bu durum da piyasalar üzerinde belirsizlik yaratıyor” dedi.
ABD-ÇİN GERGİNLİĞİ
ABD ile Çin arasındaki tarife savaşının kısa vadede sona ereceğine dair umutların zayıf olduğunu dile getiren Kaçmaz, “Çin tarifeler gelmeden önce müzakere çağrıları yapıyordu. Ancak tarifeler uygulamaya konulunca Çin de karşılık verdi. Bu da gerginliğin süreceğini gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.
Kaçmaz ayrıca, Avrupa ve Japonya gibi diğer ülkelerin ABD ile müzakere yolunu tercih ettiğini, ancak Çin’in tutumunun daha sert olduğunu söyledi. “Bu didişmenin nereye varacağını kimse bilmiyor. Tarife oranları daha da artabilir. Bu belirsizlik FED’in adım atmasını da geciktiriyor” dedi.
ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz politikasına da değinen Kaçmaz, “Haziran ayından önce bir faiz indirimi olacağını düşünmüyorum. Ne ekonomik veriler bu yönde sinyal veriyor ne de küresel belirsizlik azalmış durumda. FED temkinli duruşunu sürdürecektir” diye konuştu.
ALTINDA YENİ REKORLAR KAPIDA
Kaçmaz, altın fiyatları konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Belirsizlik ortamının altını desteklediğini belirten Kaçmaz, “FED faiz indirimlerine başladığında bu da altını yukarı taşıyacak bir etken olacak. Şu anda kısa vadede altın ciddi prim yaptı, ancak güçlü bir düzeltme için uygun ortam yok. Düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilmeli” ifadelerini kullandı.
Gram altında rekor yükseliş beklentisi!
Altının ons fiyatının 3.000 dolar seviyesinin altına gelmesinin bile güçlü tepki alımıyla karşılandığını hatırlatan Kaçmaz, “Üç bin iki yüz dolar altına sarkan ons altında dahi çok hızlı toparlanmalar gördük. ABD-İran gerginliği gibi jeopolitik riskler sürdükçe altında yeni rekorlar görmeye devam edeceğiz” değerlendirmesini yaptı.