Dünyada ilk kez görülen 'Giresun Sendromu' tıp literatürüne girdi

Giresun’da bir hastada görülen tüm organların yer değiştirmesine bağlı siroz hastalığı vakası dünyada bilim dünyasının dikkatini çekti. Bu durum, 'Giresun Sendromu' adıyla tıp literatürüne geçti.

Sağlık - 1 ay önce

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, dünya tıp literatürüne geçecek önemli bir başarıya imza attı. Tüm organların yer değiştirmesi ve buna bağlı olarak siroz gelişmesiyle karakterize bir vakayı tanımlayan doktorlar, bu durumu "Giresun Sendromu" olarak adlandırdı.

DÜNYADA BİR İLK

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cumhur Dülger, yaptığı açıklamada, bu hastalığın dünyada daha önce tanımlanmadığını vurgulayarak, "Dünyada ilk defa tüm organları ayna görüntüsünde ters dönmüş bir hastamızda kalp yetmezliğine bağlı siroz tespit ettik. Bu vakayı ulusal ve uluslararası kongrelerde hakemlerin onayıyla tıp literatürüne kazandırdık ve 'Giresun Sendromu' adını verdik" dedi.

Dülger, organların ters yerleşiminin nadiren görüldüğünü ancak bu vakada tüm organların yer değiştirdiğini ve bunun yanı sıra sirozun geliştiğini belirterek "Bu hastalar normal kapasitelerinde çalışamıyor, yürüyemiyor ve ömürleri kısalıyor. Karaciğer fonksiyonlarındaki bozulmalar zamanla daha belirgin hale geliyor ve uygun tedavi yapılmazsa hastalık hayatı tehdit edici boyutlara ulaşabiliyor. Siroz olduktan on on iki sene sonra da hastalar karaciğer nakline ihtiyaç duyuyorlar. Bir kısmı nakil yaptırıyor, bir kısmı yaptıramıyor yaşam beklentileri daha kısa oluyor. Uygun tedavi edilmezlerse hayati tehlikeli olan bir hastalık grubu. Uzun yıllar farkına varmadan yaşıyorlar ama bir zaman geliyor. Karaciğer fonksiyonlarında bozukluk çıkıyor. Bu durumda müdahale lazım geliyor. Biz hem kalp açısından hem de karaciğer açısından gereken tedavilerine başladık. Şu an hastamızın durumu iyi" dedi.HASTALIĞIN BELİRTİLERİDünyada ilk kez karşılaşılarak 'Giresun Sendromu' ismi verilen hastalığının belirtileriyle ilgili bilgi veren Dr. Gökhan Aydın ise "Nadir görülen hastalıklar var ama bu nadirden ziyade ilk kez görülen bir vaka. Ben de klinik hayatımda ilk defa gördüm. Hastanın bize karaciğer sirozu bulgularıyla başvuruyor. En önemli bulgularda nefes darlığı, karında sıvı, toplanması ve halsizlik şikayeti. Hastanın genel olarak laboratuvarına baktığımız zaman öncelikle ön tanımlarını koyuyoruz. Sonra tanımlamalarda hastanın tüm organlarının yerinin değiştiği ve bizim de görmediğimiz bir vaka olduğu için literati de tanıyoruz. Acaba tedaviyi verirken böyle bir hasta var mı? diğer hekimler ne şekilde yaklaşmış, onların tedavi realiteleri nelerdir? Çünkü bizde bir tedavi verirken sadece kendi görüşlerimiz doğrultusunda değil, diğer hekimlerin uygulamalarını da dikkate alıyoruz. Ancak buna benzer bir vaka olmadığını gördük. Bunun üzerine Prof. Dr. Cumhur Hocamızın önderliğinde tıp literatüründe yayınlayarak anlatmaya çalıştık" açıklamasını yaptı.

Haftanın Öne Çıkanları

CTP GENEL SEKRETERİ'NİN AÇIKLAMALARI AKIL VE İZANDAN YOKSUNDUR...

2024-10-12 17:21 - -

Meta, bu ürünün fişini daha piyasaya çıkmadan çekti!

2024-10-12 13:38 - Teknoloji

YDP MYK ACİLEN TOPLANIYOR

2024-10-14 09:03 - -

Cumhurbaşkanlığı: Cumhurbaşkanı Tatar’ı hedef almaya çalışan CTP yönetimini kınıyoruz

2024-10-12 17:36 - -

Enes'i halk otobüsünde öldüren şüpheli adliyede

2024-10-10 13:38 - Gündem

AK Parti son dakika duyurdu! Yoğun tepki çeken belediye başkanları hakkında karar

2024-10-13 21:09 - Politika

Cumhurbaşkanı Tatar “Lapta’ya Dönüşün 50. Yılı: Fikriye Öğretmenin Mirası” isimli etkinliğe katıldı...

2024-10-12 14:54 - -

Pentagon doğruladı! ABD'den son dakika askeri hamle! İsrail'e konuşlandırıldı

2024-10-13 21:08 - Dünya

Meclis Divan Başkanlığı 4.turda da meclis başkanı seçilemedi

2024-10-07 14:15 - -

NASA, asteroidin yörüngesini nasıl değiştirdi?

2024-10-12 14:08 - Teknoloji

İlgili Haberler

Bakan Memişoğlu'ndan tepki: İddialar vicdansızlık

08:08 - Sağlık

Hekimlerden 3 çocuk çağrısı! Cumhurbaşkanı Erdoğan haklı çıktı

00:39 - Sağlık

Okan Buruk'un apandisti mi patladı? Apandisit neden patlar?

17:38 - Sağlık

Sürekli yeme isteği neden olur? Acıkmadan yemek yiyorsanız dikkat!

15:38 - Sağlık

Uzman isimden 'foto yaşlanma' uyarısı! Her gün maruz kalıyoruz

11:08 - Sağlık

Günün Manşetleri

KSTU soruşturmasına ilişkin dava 24 Aralık’a ertelendi...

15:07 - -

KKTC 2025 Bütçe Görüşmeleri: Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Tartışmaları...

14:44 - -

Çeler: “Bir gecede her şeyin tatlıya bağlanması toplumda bir şüphe oluşturdu”

12:08 - -

Cumhurbaşkanı Tatar, New Direction Düşünce Kuruluşu Başkanı Poręba ile bir araya geldi

12:05 - -

Başbakan Üstel, Özgür ile Miroğlu anısına mesaj yayımladı

12:01 - -