Evlerimizi ısıtacak yeni sistem geliştirildi! Tasarruf üstüne tasarruf sağlıyor...

ABD Enerji Bakanlığı Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı (NREL) araştırmacılarına göre, termokimyasal malzemelerde depolanan enerji, özellikle nemli bölgelerde kapalı alanları etkili bir şekilde ısıtabilir.

Teknoloji - 4 ay önce

Evleri verimli ve sürdürülebilir bir şekilde ısıtmak, özellikle soğuk iklimlerde büyük bir zorluktur. Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı'ndaki (NREL) araştırmacılar, termokimyasal malzemeler (TCM'ler) kullanarak umut verici bir çözüm üzerinde çalışıyorlar.

Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı'ndan sektör temsilcileri ve araştırmacılarla birlikte çalışan bilim insanları, termokimyasal malzemeleri (TCM'ler) bir binanın HVAC sistemine entegre etmek için gerçekçi bir konfigürasyon belirledi. Tuz-hidrat TCM'ler, bir binanın ısıtma sistemine yük esnekliği sağlamak için umut verici adaylar olarak kabul edilmektedir. Bu esneklik, ısıtma sistemi için elektrik gereksinimlerinin azaltılmasına veya yükün elektriğin daha ucuz ve/veya daha temiz olduğu zamanlara kaydırılmasına olanak sağlayabilir.

NASIL ÇALIŞIYOR? TUZ İLE EVİ ISITMAK MÜMKÜN HALE GELİYOR!

Termokimyasal malzemeler (TCM) sırasıyla hidrasyon ve dehidrasyon reaksiyonları yoluyla boşaltılır ve şarj edilir.

Tuzun hidratlanması, binayı ısıtmak için kullanılan ısıyı açığa çıkarır ve TCM'yi dehidre etmek veya şarj etmek için günün diğer saatlerinde ısı pompasından ekstra ısı gerektiği belirtildi. Bu da reaktörün su buharı ile etkileşime girmesi gerektiği anlamına gelir. 

Reaktörün su buharı ile etkileşime girmesi sağlanıyor

"Bu su buharı doğrudan ortam havasından gelebilir, bu durumda TCM sistemi açık bir sistemdir. Ya da TCM, kapalı bir sistem olarak bilinen, havası boşaltılmış izole bir odada olabilir. Bu durumda, su buharı "ikinci bir bölmeden buharlaşan" sıvı sudan gelir. 

NREL'in Gelişmiş Bina Ekipmanı Araştırma Grubu'nda kıdemli bir araştırma mühendisi ve bu konudaki yeni makalenin ortak yazarı olan Jason Woods, "Reaktörü binaya entegre etme şeklimiz, evi kurutmadan bunu yapabiliyoruz" dedi. ve ekledi: "Nemin nereden geldiğini düşünmek önemlidir, çünkü nasıl entegre edildiğine bağlı olarak performans önemli ölçüde etkilenebilir."

En iyi sonuçları veren yapılandırma, TCM reaktörünün binadan çıkan havayı ısıtmasına izin verdi, bu da iç mekan havasıyla aynı sıcaklık ve nemin oluşmasını sağladı. Isındıktan sonra hava, bir ısı eşanjörü aracılığıyla gelen havalandırmayı dolaylı olarak ısıttı.

İÇ MEKAN NEM SEVİYESİNİ SABİT TUTULARAK SİSTEM DAHA ÇALIŞIR HALE GELİYOR

Su buharı sağlamak için iç mekan havasını kullanmak, bir binanın nemini rahatsız edici seviyelere düşürebilir. Araştırmacılar bunu çözmek için iç mekan havasının kurumasını önleyen bir sistem tasarladı.

Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı'nda (NREL) kıdemli bir araştırmacı olan Jason Woods ve ekibi, binadan çıkan havayı (egzoz havası) ısıtan ve bunu bir ısı eşanjörü aracılığıyla gelen taze havayı ısıtmak için kullanan bir sistemi test etti. Bu kurulum, verimli ısıtma sağlarken iç mekan nem seviyelerini sabit tutuyor.

HER TÜRLÜ İKLİM KOŞULLARINDA İŞE YARIYOR!

Araştırmacılar, sistemin Atlanta, New York, Minneapolis ve Seattle gibi farklı iklimlerde ne kadar iyi çalıştığını test etmek için bilgisayar modelleri ve deneyler kullandılar. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Seattle gibi nemli şehirler daha iyi sonuçlar verdi çünkü hava TCM reaksiyonunu yönlendirmek için daha fazla neme sahipti.

TASARRUF ÜSTÜNE TASARRUF SAĞLIYOR

Daha büyük binalar, kilovat-saat enerji depolama başına daha düşük maliyetlerden yararlanır, bu da teknolojiyi bina boyutu arttıkça daha uygun hale getirir. Araştırmacılar, kilovat-saat başına 10 sentin altında bir seviyelendirilmiş depolama maliyeti (LCOS) tahmin ederek yaygın kullanım potansiyeli olduğunu gösterdiler.

Sistem geleneksel fırınların veya ısı pompalarının yerini almaya hazır olmasa da, enerji kullanımını azaltmak için onlarla birlikte çalışabilir. Maliyet etkin hale getirmek için üretim, kurulum ve paketlemeyi iyileştirmek de dahil olmak üzere teknolojiyi geliştirmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

 

NREL, ABD Enerji Bakanlığı'nın yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği araştırma ve geliştirme alanındaki birincil ulusal laboratuvarıdır. NREL, DOE adına Sürdürülebilir Enerji İttifakı LLC tarafından işletilmektedir.

Haftanın Öne Çıkanları

“Ünal Üstel Öyle Bir Nokta Koydu Ki, Virgüle gerek Kalmadı!"

2024-11-18 22:26 - -

KKTC’de Yatırımcıya Engeller Çıkıyor...

2024-11-17 18:22 - -

2 vatandaşın feci ölümü! İzmir'deki elektrik faciası davasında savcıdan yeni hamle

2024-11-14 21:09 - Gündem

Rusya'dan savaş açıklaması! 4 ülkenin ismi verildi: Yanıtımız yıkıcı olacak!

2024-11-14 03:39 - Dünya

Tatar, GKRY-ABD askeri iş birliğinin iyi hesaplanması gerektiğini belirtti...

2024-11-13 20:55 - -

'Kanlı' Kanco! İmamoğlu'nun ağırlandığı konak askerlerimize mezar olmuş

2024-11-17 15:08 - Politika

12 BİN POMEM alımı ne zaman? 32. Dönem polis memuru alım tarihi, yaş sınırı nedir?

2024-11-16 16:09 - Gündem

Beşiktaş'tan orta sahaya yıldız maestro! Arsenal'e teklif yapılacak

2024-11-16 11:38 - Spor

Arıklı: “CTP milletvekilleri istifa ederse benim istifa mektubumu da yürürlüğe koysunlar”

2024-11-13 21:11 - -

Twitter kurucularından yeni sosyal medya: Bluesky nedir, ne işe yarar? Nasıl üye olunur?

2024-11-16 14:38 - Teknoloji

İlgili Haberler

100 milyon tondan fazla! Toryumun ardından Çin'de büyük bir keşif haberi daha!

17:08 - Teknoloji

Elon Musk duyurdu: Sosyal medya platformu X (twitter) satıldı!

08:09 - Teknoloji

Rusya'dan ABD hamlesi: Dünyada düşmanlar ama Mars için anlaşmak istiyorlar...

20:38 - Teknoloji

POCO, yeni amiral gemisi üyelerini tanıttı!: İşte POCO F7 Ultra ve F7 Pro'nun özellikleri

16:39 - Teknoloji

30 yıl sonra Alaska alarma geçti! 300 bin kişiyi tehdit ediyor: Her an patlayabilir!

16:08 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Trafik denetimlerinde 327 sürücü rapor edildi...

15:00 - -

Erhürman, Lefkoşa’da halkla bayramlaştı...

14:57 - -

"Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) hayatı ve örnekliği bizler için yol göstericidir."

14:46 - -

Arıklı:"Başörtüsü Krizi Toplumu Gerdi"

11:46 - -

AKPINAR: “ÖNEMLİ ADIMLAR ATTIK”

10:10 - -