Görme engelliler "ulaşım ve erişimde" görünür olmak istiyor

Görme engelliler, sosyal hayatta rahatça yer alabilmeleri için gerekli fiziki düzenlemelerin yapılmasını ve 'herhangi bir yere bağımsız gidebilme' kavramının hayatın her alanında geçerli olmasını bekliyor.

Gündem - 10 saat önce

Milyonlarca kişinin yaşadığı dev metropol İstanbul'da, yaya yollarındaki ve toplu taşıma sistemlerindeki olumsuzluklar, görme engelli bireylerin günlük yaşamlarını daha da zorlaştırıyor.

Beyaz bastonlarıyla adeta şehrin haritasını ezberleyen görme engelliler, kaldırımlardan yollara, toplu taşıma duraklarından toplu ulaşım araçlarına kadar birçok alanda engellerle karşılaşıyor.

İstanbul'da görme engellilerin hayatını zorlaştıran ulaşım sorunlarının başında, otobüslerin sesli yönlendirme sistemlerindeki eksiklikler, metro ve metrobüs duraklarındaki asansörlerin yetersizliği, çeşitli arızalar ve düzensiz park edilmiş araçlar geliyor.

Çekmeköy'deki Sultan Çiftliği Ortaokulu'nda memur olarak görev yapan 38 yaşındaki görme engelli Burak Başak, her gün yaşadığı zorluklara rağmen, İstanbul'un ulaşım ağındaki sorunlarla beyaz bastonunun rehberliğinde mücadele ediyor.

Doğuştan görme engelli olan ve 20 yıldır kamuda çalışan Başak, AA muhabirine, görme engellilerin en büyük sorununun güvenli ulaşım olduğunu, düzensiz ve bozuk yollara, sesli uyarı sistemlerinin azlığına, asansör yetersizliğine ve toplu taşıma içindeki farkındalık eksikliğine dikkati çekti.

Görme engelli bireylerin iş hayatında çeşitli görevlerde bulunabileceklerini belirten Başak, "Tabii ki bir görme engelli olarak hayatta zorluklarımız var. Evden işe giderken, işten sosyal hayatınıza giderken sıkıntılarımız var. Ben şanslı olan insanlardanım. Görme engelliler genelde telefon, kütüphane, evrak getir götür konusunda çok rahat işleri yapabilecek düzeydeler. Tabii ki çok ince detay temizlik ve benzeri o işleri yapamıyorlar." dedi.

"Herkesin farkında olmasını sağlamamız gerekiyor"

Başak, bir yerden bir yere giderken çeşitli zorluklarla mücadele ettiğini vurgulayarak, "Görme engelli olarak her sabah evden işe giderken yolun üstündeki kaldırımlar ya da fiziksel durumlar beni zorluyor. Çünkü her kaldırım ve yol görme engelliler için hatta bir engelli için fiziksel şartları karşılamıyor. Bazı kaldırımların ucu yok bazı kaldırımlarda direkler var ya da oradaki esnafın sandalye koyması gibi benzeri şeyler, bizim yola inmemize neden oluyor." ifadelerini kullandı.

Vatandaşların görme engellilere karşı duyarlı olduğunu, yolda ilerlediği esnada birden koluna giren insanların onu kaldırıma çıkardığını söyleyen Başak, kaldırımda birçok fiziksel engel olması nedeniyle yolların görme engelliler için daha güvenli bir alan olduğunu belirtti.

Başak, engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak adına bir adım atılacağı zaman, projenin fikir aşamasının engelli bireylere danışılarak yürütülmesi gerektiğini ifade ederek, "Herkesin farkında olmasını sağlamamız gerekiyor. Kendi kendilerine değil, engelli sivil toplum kuruluşlarına bunun sorulması lazım. Ne oluyor, kendi başına bir iş yapıldığı zaman o iş engelliye yaramıyor. Bir çok proje var ve iyi niyetle yapıldığını biliyoruz ancak sağını solunu takip etmemiz ve çözüm üretmemiz lazım. Benim derdimi en iyi ben anlarım." diye konuştu.

Alışveriş yaparken "gören" göze ihtiyaç duyuyorlar

Burak Başak, alışveriş yaparken istedikleri ürünü bulmakta ve fiyat etiketi okumakta zorlandıklarını, bu nedenle bir "gören" ya da personel bulmak zorunda olduklarını söyledi.

Alışveriş sırasında olumsuz durumlarla karşılaşabildiklerini ya da yanlışlıkla farklı ürün satın aldıklarını belirten Başak, görme engellilerin faydalanması için ürün etiketlerine QR kod ya da kabartma yapılabileceğini dile getirdi.

Başak, "Aslında bu durumda her şey, sokağa yeni çıkan bir görme engelli için yapılmalı. Bağımsızlığını, memurluğunu kazanmış, sosyal hayatın içinde olan bir engelli her türlü işini halledebilir ama sokağa yeni çıkan bir görme engelli zorluklar yaşayabilir ve tekrar eve kapanabilir. O yüzden biz diyoruz ki herkes dışarı çıksın." ifadesini kullandı.

Vatandaşların ya da toplu ulaşım araçlarında görevli şoförlerin, otobüslerdeki sesli uyarı sisteminden rahatsız olabildiklerine dikkati çeken Başak, "Otobüs durağına gittiğiniz zaman otobüs soruyorsunuz 'Bu kaç numara.' diye. Yeni olan otobüsler geldiğinde numarasını söylüyor ama Türkiye'de bu oran yüzde 20'lerde. Çünkü şoförler ya da vatandaşlar otobüsün sesini rahatsız olup kıstırıyor. Bu bizim için çok önemli." şeklinde konuştu.

 

Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Arıklı’dan Sert Çıkış: “Şov Yapma Başkan!”

2025-01-10 15:08 - -

Üstel: Durmak yok yola devam, durmak yok hizmete devam ...

2025-01-11 18:58 - -

'2. İletişim Şurası Hazırlık Çalıştayı' tamamlandı

2025-01-10 19:08 - Gündem

ChatGPT İslam'ı seçmişti! Çin'in ve Elon Musk'ın yapay zekası da tercihini yaptı...

2025-01-10 17:39 - Teknoloji

DEM heyetinden ziyaret samimiyetsizliği: HÜDA PAR’ı yok saydılar

2025-01-10 18:09 - Politika

Serhat Akpınar: “Bir ve Birlik Toplantımızda Geleceğimizi Konuşacağız”

2025-01-07 23:32 - -

Bakanlık duyurdu! Hesaplara yatırıldı

2025-01-10 20:08 - Ekonomi

Soğan torbasından voleybol sahasına! Miniklerin hayali gerçek oldu

2025-01-10 19:39 - Spor

Serdal Adalı'dan teknik direktör açıklaması

2025-01-10 18:39 - Spor

Trump, göreve başladığı gün 100'den fazla başkanlık kararnamesi çıkarmayı planlıyor

2025-01-11 15:08 - -

İlgili Haberler

İzmir Belediyesi kurulmamış şirkete ihale verdi

07:38 - Gündem

Atama kararları Resmi Gazete'de

05:38 - Gündem

Temizlik işçisi bulduğu 30 bin doları sahibine ulaştırdı

05:09 - Gündem

İhtiyaç sahibi hanelere kömür yardımı kararı Resmi Gazete'de

04:38 - Gündem

Edip Akbayram'ın sağlık durumu nasıl? Vali Gül'den ziyaret

03:39 - Gündem

Günün Manşetleri

ESİR YAKINLARI KONUŞTU...

01:23 - Gündem

"YENİ BİR SAYFANIN AÇILMASI OLARAK GÖRÜYORUM"

01:18 - -

Baykar'dan bir ilk daha! Fergani Uzay'ın ilk uydusu FGN-100-d1 uzaya fırlatıldı

00:38 - Ekonomi

Üstel: “Küçük, toplumumuzun sesi, yol göstericisi ve geleceğine ışık tutan bir lider olmuştur”

00:21 - -

Erhürman: “Bu ülkeyi birlikte yöneteceğiz”

00:17 - -