İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun üniversiteyi kazanamayınca Kıbrıs’ta “özel üniversite” sürecini başlattığı ve sonrasında şaibeli yatay geçişle İstanbul Üniversitesi’ne girmesine ilişkin tartışmalar sürüyor. İmamoğlu’nun 1990 yılında Girne Amerikan Üniversitesi İşletme Bölümü’nden İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’ne yaptığı yatay geçişin o dönemki kanunlara uygun olup olmadığı tartışılıyor.
Kontenjan aşımı ve yabancı okul statüsüyle ilgili kamuoyu gündemine gelen hiçbir soruya İmamoğlu cephesi cevap veremezken Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve İstanbul Üniversitesi sessizliğini sürdürüyor.
İmamoğlu’nun diploma vakasını aydınlığa kavuşturacak yeni gelişme yaşandı. İdari hukuk açısından Danıştay olaya el koydu.
İmamoğlu’nun Girne Amerikan Üniversitesi’nden İstanbul Üniversitesi’ne yatay geçiş yapması nedeniyle diplomasının geçerli olup olmadığına dair Danıştay tarafından inceleme başlatıldığı kaydedildi.
ZAMAN AŞIMI DİPLOMAYI GEÇERLİ KILAR MI?
Gazeteci Mahmut Övür, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasına ilişkin son gelişmeleri Sabah gazetesindeki köşe yazısında ele aldı. Övür, YÖK’e göre olayın 25 yıl önce yaşandığı ve zamanaşımına uğradığı belirtilse de, dosyanın idari hukuk açısından incelenmek üzere Danıştay’a gönderildiği söyledi.
Övür, suçun zaman aşımına uğramış olmasına rağmen, İmamoğlu’nun aldığı diplomanın hukuki geçerliliğinin tartışıldığına dikkat çekti.
İÜ VE YÖK ÇÖZEMEDİ... SÖZ DANIŞTAY'DA
İmamoğlu'nun diplomasıyla ilgili hukuki sürecin yakından takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Övür, bugünkü yazısına şu ifadeleri kullandı:
Aylardır kamuoyu ve medya da ağırlıkla "diploma" meselesine neden açıklık getirilmediğini sorup duruyor. Kimi YÖK'e sesleniyor, kimi diplomayı veren İstanbul Üniversitesi'ne... Hiçbiri de cevap vermiş değil. Bu kadar zor mu acaba?
Biraz araştırınca zor olmadığını öğrendim. Önce İstanbul Üniversitesi'nden bir yetkiliyle konuştum. Verdiği cevap yukarıyı yani YÖK'ü işaret ediyordu: "Biz cevabımızı ilettik. Kararı onlar verecek."
Peki YÖK aylardır tartışılan bu konuda ne bekliyor?
Cevabı aranan soru belli: "Ekrem İmamoğlu, Girne Amerikan Üniversitesi İşletme Bölümü'nden, İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü'ne 1990 yılında nasıl yatay geçiş yaptı? O tarihte denkliği kabul edilmeyen bir okuldan bir devlet üniversitesine yatay geçiş yapmak mümkün mü?"
Bu sorulara YÖK'ten önce İmamoğlu cevap verdi. Ona göre sorun yoktu: "Ben 90 yılında bu okula geçiş yaptım. Ben bu okula geçiş yapıldığını 89 yılında öğrendim. Burada 3-4 yılında böyle geçişler yapıldı. Sonra kapatıldı."
Peki YÖK'ün bir cevabı yok mu? Duyduklarım bir cevabı olduğunu gösteriyor. Ancak olay 25 yıl önceye dayandığı için biraz karmaşıkmış. Önce İmamoğlu'na iyi haberi verelim. YÖK'e göre ortada bir "suç" var ama zaman aşımına uğradığı için herhangi bir cezai soruşturma açılma olasılığı yok.
Ancak iş burada bitmiyor. Şimdi de kötü haberi verelim. Dosya idari hukuk açısından incelenmek üzere Danıştay'a gönderilmiş. Ortada zaman aşımına uğrayan bir suç var ama o suç sonucu elde edilen bir diploma da var. Şimdi Danıştay suç işlenerek elde edilen o diplomanın geçerli olup olmayacağına karar verecek.
Siyasette dengeleri değiştirecek yeni bir tartışmaya hazır olun. İşin en ilginç tarafı da bu sürecin bir ayağının dönemin en etkili siyasi aktörlerinden rahmetli Mesut Yılmaz'a kadar uzaması. Doğal olarak bu süreci en iyi bilen isim de o tarihlerde Anavatan Partisi'nde olan baba Hasan İmamoğlu.
Baba İmamoğlu o günleri hatırlar mı yoksa oğlunun sık sık yaptığı gibi "Hatırlamıyorum" mu der bilemem ama bu iş diplomanın iptaline kadar giderse CHP'de birileri sevinç çığlıkları atarken birileri de derin hayal kırıklığı yaşar ve dengeler değişir.
BU SORULAR CEVABINI BEKLİYOR
İmamoğlu’nun Kıbrıs’ta o dönem sadece bir binadan ibaret olan Girne Amerikan Üniversitesi’nden, Türkiye’nin en köklü yükseköğretim kurumu İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’ne geçiş yaptığı sürece ilişkin şu 9 kritik soru henüz cevabını bulmuş değili
Haber7’nin gündeme taşıdığı o soruların Danıştay süreciyle netlik kazanması bekleniyor.
İşte o sorular...
1. İlgili yönetmeliğin 2. Maddesi gereğince 1990 senesi ders yılı başında ve dersler başlamadan önce İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İngilizce İşletme Bölümü’ne kaç öğrenci yatay geçiş yapmıştır? Bu öğrencilerden kaçı yabancı Üniversitelerden başvuru yapmıştır?
2. Henüz yeni kurulmuş sadece bir binadan ibaret olan ve hiçbir ülkede karşılığı olmayan Girne Amerikan Üniversitesi, Üniversitenizce, 1990 yılında yabancı okul olarak kabul edilmiş midir?
3. Yatay geçişlerin kararını Üniversiteniz rektörlüğü mü ilgili fakülte yönetimi mi vermiştir?
4. İlgili yönetmeliğin 3. Maddesi yatay geçişler sırasında geçişin yapılacağı sınıfın giriş yılındaki giriş kontenjanının aşılamayacağına hükmetmiştir. 1989 yılı ÖSYM tercih kılavuzuna bakıldığında bu kontenjan 104 kişidir. 1990 yılında, yani Ekrem İmamoğlu’nun geçiş yaptığı yıl, 2. Yılına girmiş olan bu 104 kişiden kaç kişi okulundan ayrılmış ve yerlerine yatay geçişle kaç kişi alınmıştır?
5. İlgili kişi 21 dersle ikinci sınıfa başladığını, İstatistik harici hiçbir dersinin kabul edilmediğini açıkça beyan etmişken, bir dersi hariç derslerinin hiçbiri kabul edilmeyen bir öğrenci Üniversitenize nasıl ve hangi mevzuat hükümlerince kabul edilmiştir?
6. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinin ilgili Bölümü İngilizce eğitim vermektedir. Bahsi geçen kişinin bu bölüme geçiş yapma yeterliliğinde önemli bir etken olan İngilizce Yabancı Dili neye göre ölçümlenmiştir? Dünyanın hiçbir yerinde karşılığı olmayan KKTC’deki okuldan almış olduğu İngilizce eğitim neye dayanılarak yeterli sayılmıştır ki ilgili kişi üniversitenizde Hazırlık sınıfı okumamıştır?
7. İlgili yönetmeliğin 11. Maddesi Yabancı Ülke Yükseköğretim Kurumlarından yurdumuzdaki Yükseköğretim Kurumlarına geçişi belirlemektedir. Bu madde hükmünce öğrencinin ilk girdiği Üniversitede en az bir yıl okumuş olması ve yılsonunda tüm sınavlardan başarılı bir şekilde geçmesi gerektiği söylenmektedir. Böyle bir başarı şartı açıkça belirtilmişken, kabul etmiş olduğunuz öğrencinin bir dersi hariç hiçbir dersi neden kabul edilmemiştir?
8. KKTC sınırları içerisinde ve YÖK denkliği olmayan bir okul Yabancı Ülke Yükseköğretim Kurumu statüsünde midir?
9. 7 Mart 1990 yılında yönetmelikte yapılan değişiklikle (1990 yılının Eylül ayında geçiş yapan bir öğrenciye bu değişiklik hükümleri uygulanır) yabancı yükseköğretim kurumlarından geçiş yapacak öğrenci kontenjanı, o dönemde yatay geçişle alınabilecek toplam öğrenci kontenjanının 1/3’üne indirilmiştir. Yabancı okuldan geçiş kontenjanının bu kadar kısıtlandığı 1990 yılında, yatay geçiş için belirlenen yabancı okuldan geçiş kontenjanı kaçtır ve bu yılda üniversitenize yabancı okuldan yatay geçiş için kaç başvuru olmuştur?