İşçilerden talep: 'Asgari ücretin 14 katından az olmamalı'

Ekonomi - İşçi Konfederasyonları, gelir vergisi tarifesinin yeniden değerleme oranına göre güncellenmesi çağrısı yaptı. Birinci dilimin asgari ücretin 14 katından az olmaması gerektiği belirtildi.

Ekonomi - 4 saat önce

TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK, gelir vergisi tarifesinin 2002 yılı temel alınarak her yıl açıklanan yeniden değerleme oranına göre güncellenmesi gerektiğini belirterek, birinci vergi diliminin asgari ücretin 14 katından az olmaması, diğer dilimlerin de bu tutar esas alınarak yeniden düzenlenmesi talebinde bulundu.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu imzasıyla yapılan ortak yazılı açıklamada, Anayasa'nın "Vergi ödevi" başlıklı 73'üncü maddesinde "Herkes kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür" ifadesinin yer aldığına dikkat çekildi.

"ÇALIŞANLAR ENFLASYONUN MAĞDURU"

TBMM'den öncelikli taleplerinin Anayasa'da yer alan bu hükmün uygulamada karşılık bulması olduğu vurgulanan açıklamada, işçi konfederasyonları olarak 9 Temmuz 2024'te "insan onuruna yaraşır bir yaşam talep ediyoruz" başlığı ile yapılan ortak açıklamada, başta vergi düzenlemeleri olmak üzere emek kesiminin en acil taleplerini kamuoyuyla paylaştıkları anımsatıldı.

Açıklamada, "Bugün gelinen noktada, giderek artan hayat pahalılığı, gelir dağılımında ve vergide adaletsizlik, başta işçiler olmak üzere, toplumun dar ve sabit gelirli tüm kesimlerinin yaşam şartlarını daha da ağırlaştırmıştır. Ücretleri enflasyonun sebebi gören yaklaşım kabul edilemez. Ücretli çalışanlar enflasyonun nedeni değil mağdurudur. Geçim ve çalışma şartlarının bir an önce iyileştirilmesi gerekmektedir." ifadelerine yer verildi.

"ÇALIŞANLAR YÜKSEK VERGİ ÖDÜYOR"

Türkiye'de gelir ve servet eşitsizliğini dengeleyecek adil bir vergi sistemi ile bütüncül sosyal politikalara acil ihtiyaç duyulduğuna işaret edilen açıklamada, yapılacak düzenlemelerde, "sosyal devlet" olmanın göstergesi olarak, toplumun önemli kesimini oluşturan dar ve sabit gelirli kesimlerin temel alınması, emek odaklı yaklaşıma ağırlık verilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ülkemizde vergi yükü adil değildir. Dolaylı vergilerin payı doğrudan gelir ve servet üzerinden alınan paya göre oldukça yüksektir. Dolaylı vergiler, vergi yükümlüsünün gelirini ve kişisel durumunu genellikle dikkate almayan bir yapıdadır. Ücretli çalışanlar, doğrudan ve peşin yüksek oranda gelir vergisi ödemekte, diğer yandan temel ihtiyaçları için yaptıkları zorunlu tüketim harcamaları nedeniyle dolaylı vergi ödemek durumunda kalmaktadır. Sermaye kesimine tanınan geniş istisna ve muafiyetler, vergi afları emek kesimi için geçerli değildir."

"İŞÇİ, MARTTA İKİNCİ DİLİME GİDİYOR"

Ücretlerin vergilendirilmesinde mevcut tarife ve oranların çalışanları mağdur ettiği ifade edilen açıklamada, ücretliler için düzenlenen gelir vergisi tarifesinin ilk basamağının 2002'de asgari ücretin 17 katıyken, bugün ise 5 katına kadar gerilediği belirtildi.

Açıklamada, şunlara yer verildi:

"Ücretli çalışanların vergi yükü böylece daha da artmıştır. Geçmiş yıllarda yılın son aylarına kadar ikinci vergi dilimine girmeyen birçok işçi, günümüzde mart ayında ikinci vergi dilimine girmektedir. Gelir vergisi tarifesinde 2002 yılı temel alınarak her yıl açıklanan yeniden değerleme oranına göre güncellenmesi sağlanmalı ve birinci dilim asgari ücretin 14 katından az olmamalıdır. Diğer dilimler de bu tutar esas alınarak yeniden düzenlenmelidir.

Ücretlerin, asgari ücret tutarındaki kısmının vergiden muaf tutulması uygulamasına devam edilmeli, ancak asgari ücret istisnası işçilerin kaybına yol açan vergiden indirim değil matrahtan indirim yoluyla olmalıdır. Vergi matrahı - eskiden olduğu gibi - ücretli çalışanların lehine farklılaşmalı, ilk vergi basamağı için uygulanacak oran da yüzde 10 olmalıdır. Vergi sistemi, aile yükümlülükleri esas alınarak farklılaştırılmalıdır."

Haftanın Öne Çıkanları

“Ünal Üstel Öyle Bir Nokta Koydu Ki, Virgüle gerek Kalmadı!"

2024-11-18 22:26 - -

KKTC’de Yatırımcıya Engeller Çıkıyor...

2024-11-17 18:22 - -

Rusya'dan savaş açıklaması! 4 ülkenin ismi verildi: Yanıtımız yıkıcı olacak!

2024-11-14 03:39 - Dünya

Tatar, GKRY-ABD askeri iş birliğinin iyi hesaplanması gerektiğini belirtti...

2024-11-13 20:55 - -

Bertan Zaroğlu'ndan CTP Milletvekili Sami Özuslu'ya Yanıt: "Sebebine Aklın, Sonucuna Ufkun Yetmez!"

2024-11-19 22:52 - -

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, Azerbaycan Milli Meclisi- KKTC Dostluk Grubu Başkanı Cevanşir Feyziyev ile Tural Ganceliyev’i kabul etti

2024-11-13 20:26 - -

Cumhurbaşkanı Tatar’ın 41’inci kuruluş yıldönümü konuşması Rum basınında gündem oldu…

2024-11-15 15:59 - -

Ziya Öztürkler’in İstifası Sonrası Meclis’te Hareketlilik ...

2024-11-18 12:32 - -

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri KKTC'nin kuruluşunun 41. yılını kutladı

2024-11-15 15:27 - -

Başbakan Üstel: "Siyasi Oyunlara Rağmen Meclisi Çalıştırma Zamanı"

2024-11-18 21:24 - -

İlgili Haberler

Türkiye’nin göç raporu yayımlandı

15:09 - Ekonomi

Konut fiyatlarında reel gerileme devam ediyor

14:38 - Ekonomi

Bakanlıktan Antalya'nın şehir içi trafiğine çözüm: Yakında başlıyor!

13:38 - Ekonomi

Rus gazının Avrupa’ya sevkiyatındaki belirsizlikler arz endişelerini tekrar canlandırdı

13:08 - Ekonomi

İŞKUR’dan kamuda çalışma ilanı: Ücret ve başvuru şartları belli oldu

11:39 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kaçak kumar oynatan şahıslar tutuklandı...

14:26 - -

Devlet Piyangosu'nun yılbaşı çekilişinin büyük ikramiyesi 6 milyon TL

14:14 - -

Lefkoşa ve İskele Polis Müdürlükleri’nin sorumluluk alanlarında asayiş ve trafik denetimleri

14:08 - -

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi bugün Başbakanlık ve Başbakan Yardımcılığı bütçelerini görüşüyor

12:55 - -

Cumhurbaşkanı Tatar Brüksel’e gidiyor...

12:39 - -