Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı ,Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yatırımcılara yönelik zorlukları ele aldı. Ülkenin tek ilaç üreticisi olan Pharma Mondial’in karşılaştığı bürokratik engellere dikkat çeken Arıklı, bu durumun hem yerli üretimi hem de ihracatı olumsuz etkilediğini belirtti. Paylaşımıyla kamuoyunda yankı uyandıran Arıklı, yetkililere çağrıda bulundu.
''İngiltere ve Irak’a İhracat Engelleniyor''
Arıklı, Pharma Mondial’in sahibi Feridun Adahan’dan aldığı bilgileri aktararak, fabrikanın İngiltere ve Irak’a ihracat yaptığını ve bu ülkelerden yeni siparişler aldığını belirtti. Ancak, İlaç ve Eczacılık Dairesi’nin fabrikanın üretim belgesini onaylamaması nedeniyle siparişlerin teslim edilemediğini söyledi. Arıklı, denetim eksikliğinin ve bürokratik engellerin üretim sürecini tıkadığını vurgulayarak, "Fabrika, akredite bir denetim kuruluşu tarafından düzenli olarak kontrol ediliyor. Ancak ülkemizdeki engeller nedeniyle yurt dışındaki siparişler bekliyor," dedi.
Güney Kıbrıs ile Karşılaştırma
Paylaşımında Güney Kıbrıs’taki üç ilaç fabrikasının yıllık 400 milyon avro ihracat yaptığını ve yüzlerce kişiye istihdam sağladığını hatırlatan Arıklı, Pharma Mondial’in benzer bir başarıyı yakalayabilecekken KKTC’deki bürokratik engeller nedeniyle zor durumda olduğunu dile getirdi. Arıklı, "İlaç ve Eczacılık Dairesi’nin eksiklik olarak gördüğü noktalar giderilmesine rağmen fabrika hâlâ üretim izni alamıyor. Bu durumu nasıl izah edeceğiz?" diye sordu.
Depremzedeler İçin Alınan İlaçlar Depoda Çürüyor
Arıklı, Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz’le yaptığı görüşmeden sonra, depremzedeler için ayrılan ilaçların Türkiye’ye gönderilmesine izin verilmediğini de açıkladı. Kahramanmaraş depremi sonrasında Pharma Mondial’den alınan ilaçların hâlâ depolarda beklediğini belirten Arıklı, bu ilaçların son kullanım tarihlerinin yaklaştığını ifade etti. "Birlik bütçesinden ciddi kaynak ayırarak alınan ilaçlar depoda çürüyor. Bu nasıl bir durumdur?" diye sordu.
''Çaresizlik” Vurgusu
Azerbaycan’da kullanılan bir ifadeyi paylaşarak "Ne demeli bilmirem" diyen Arıklı, yaşanan bu durumun ülke adına utanç verici olduğunu ifade etti. Sorunun çözülmesi için Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunan Arıklı, "Sayın Bakanımın bu konuya da el atacağından eminim," diyerek sorunun acilen çözülmesini istedi.
Kamuoyu Tepkili
Arıklı’nın paylaşımı, kamuoyunda KKTC’deki yatırım ortamının ve bürokrasinin işleyişine dair eleştirilerin yeniden gündeme gelmesine neden oldu. Yetkililerin Pharma Mondial’in yaşadığı sorunları çözmek için adım atıp atmayacağı merakla bekleniyor.