Çalıntı araçların ülkedeki durumu nedir ve bu araçlar nasıl tespit ediliyor?
CTP Milletvekili Asım Akansoy:
"Bu araçlar ülkemize getiriliyor. INTERPOL'ün resmi sitesine girerek araçların çalıntı olup olmadığını öğrenebilirsiniz. İçişleri Bakanlığı’nın burada ciddi bir sorumluluğu var; hırsızlık ya da kara para üzerine irade göstermesi gerekiyor. Ülkede bu kadar çok galeri varken bu tür araçlara ihtiyaç yok ve bu araçlar galerilerde atıl bir şekilde bekliyor. Daha sonra başımıza bela oluyorlar."
Çalıntı araçların ithal izin süreci nasıl işliyor ve bu konuda devletin ihmali var mı?
CTP Milletvekili Ürün Solyalı:"İthal izni sürecinde araçların seri numaraları belirtiliyor. Eğer bu numaralar önceden sorgulanırsa, çalıntı araç olduğu tespit edilebilir. Ancak burada devletin ihmali var. Son birkaç yıl içinde 61 çalıntı aracın ülkeye girmesi, bu sürecin yeterince kontrol edilmediğini gösteriyor. Ayrıca Başsavcılık da çalıntı araçlarla ilgili devletin bu suça alet olmaması gerektiği yönünde görüşler sunmuştur."
Bu araçlar devlette kullanılıyor mu? CTP Milletvekili Ürün Solyalı:
"Bu lüks araçların devlet tarafından kullanıldığını, hatta sokaklarda dolaştığını biliyoruz. Devlet bu araçları nasıl kayıt altına alıyor? Bu sorunun yanıtlanması gerekiyor."
Soru 4: Çalıntı araçların önlenmesi için neler yapılıyor? Maliye Bakanı Özdemir Berova:
"Savcılık ile istişare halindeyiz. İçişleri Bakanlığı ile birlikte çalışıyoruz. Çalıntı araçların önlenmesi için bu araçları getiren firmaların evrakları önceden sunması gerekiyor. Ayrıca soruşturma mekanizmasını daha etkili hale getirmeliyiz."
Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu:
"Gümrük aşamasında yapılan işlemler sonrasında ithal izni veriyoruz. Daha önce temiz kağıdı alındıktan sonra bu izinleri veriyorduk. Ancak bu süreçte sıkıntı yaşanmaması için yeni bir mevzuat hazırladık ve firmalara belgelerini önceden bize göndermelerini söyledik.''
Çalıntı araçları getiren kişiler hakkında bir işlem yapıldı mı?
"Şu anda 61 aracın içinde netleşen 27 araç bulunuyor ve bu araçların devlet emlak malzeme dairesine devri süreci devam ediyor. Ancak bu lüks araçlar müsteşarlara mı verildi? Ayrıca klonlanmış araçlarla ilgili Türkiye’de operasyonlar yapılıyor. Peki, bu araçları buraya getirenler hakkında suç duyurusunda bulundunuz mu?"
Maliye Bakanı Özdemir Berova:
"Bu araçlar için talepler bize geldi ve biz de ilgili makamlara ilettik. Devlet malzeme dairesine verilen araçlar, ülkemize gelen misafirlerin taşınmasında kullanılıyor. Benim bakanlık dönemimde lüks araç kullanımına izin verilmedi. Bu araçları getiren kişilere sorduğumuzda, kendilerinin bile haberlerinin olmadığını söylediler. Görevim, bu araçların gümrükten geçişini engelleyerek süreci baştan kapatmaktır."*
Çalıntı araçların mali yükü ne kadar ve bu konuda emniyet birimleri harekete geçecek mi? CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları:
"61 aracı 20 bin sterline hesaplarsak toplamda 1 milyon 220 bin sterlin eder. Bu kişilerin ne yapmaya çalıştığı konusunda Emniyet Müdürlüğü'nü göreve çağırmayacak mısınız?"*
Maliye Bakanı Özdemir Berova:
"Bu araçlar gümrük ve bizim aramızda kurulan bir sistemle yönetiliyor. Ancak diğer bakanlıklarla koordineli bir şekilde çalışıyoruz."
Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu:
"Bir sorun olduğunu tespit ettiğimizde, polis müdürlüğüne yazılı bir şekilde bildiriyoruz ve ilgili makamlardan talep ediyoruz. Süreç bu şekilde başlıyor."*