Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri ve Gazimağusa Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen ve KKTC’de eski Rum mallarının alım satımını caydırmayı amaçlayan ceza artırıcı yasa tasarısına sert tepki gösterdi.
Hasipoğlu, yaptığı açıklamada, “Rum Temsilciler Meclisi, KKTC’deki eski Rum mallarının alım satımını caydırmak amacıyla cezaları artıran yasa tasarısını onaylamıştır. Yeni düzenlemeye göre, üçüncü şahsa ait taşınmazları tasarruf eden, işleyen veya kullanan kişiler için hapis cezası 2 yıldan 5 yıla, para cezası ise 5 bin Euro’dan 10 bin Euro’ya çıkarılmıştır” dedi.
Rum yönetiminin bu adımıyla, KKTC vatandaşlarına gözdağı vermeyi amaçladığını belirten Hasipoğlu, bu durumun ülkenin inşaat sektörünü de olumsuz etkileyebileceğini vurguladı. Ayrıca, Rum liderlerinin uluslararası arenada çözüm yanlısı bir tutum sergilerken, attıkları bu adımla samimiyetsizliklerini gözler önüne serdiğini söyledi.
"AİHM, Taşınmaz Mal Komisyonu’nu Etkin Bir İç Hukuk Yolu Olarak Tanıyor"
Hasipoğlu, KKTC’de 2005 yılından bu yana faaliyette olan Taşınmaz Mal Komisyonu’nun (TMK), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından etkin bir iç hukuk yolu olarak kabul edildiğini hatırlatarak, şu bilgileri paylaştı:
“Başbakan Ünal Üstel’in de talimatıyla, yabancılardan alınan vergilerden yapılan artışla taşınmaz mal komisyonuna son bir yıl içerisinde çok ciddi bir fon oluşturulmuştur. Devletimiz bugüne kadar 8 bin civarında Rum vatandaşının dosyasını sonuçlandırmış, bu kişiler aldıkları yaklaşık 511 milyon sterlin karşılığında mülklerini KKTC devleti lehine feragat etmişlerdir.”
Öte yandan, GKRY’nin güneyde mülk bırakan Kıbrıslı Türklerin mülkiyet haklarını ihlal ettiğini vurgulayan Hasipoğlu, “Güney Kıbrıs’ta yaklaşık 450 bin dönüm Türk malı bırakılmıştır. Birçok ev ve tarla, Kıbrıslı Türklerin haberi olmadan kamulaştırılırken, vakıflara ve vatandaşlarımıza ait birçok ev ve iş yeri de izinsiz kiralanmıştır” dedi.
“Türk Malları İçin de Cezai Tedbirler Alınmalı”
Hasipoğlu, GKRY’nin attığı bu adımın Avrupa Konseyi tarafından engellenmesi gerektiğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:
“Kıbrıs’taki mülkiyet sorunu ile ilgili olarak, AİHM bir yandan Taşınmaz Mal Komisyonu vasıtasıyla bir iç hukuk benimserken, Avrupa Konseyi, üye kabul ettiği GKRY’ye, ‘kuzeyde ihtilaflı mülkler’ iddiası ile insanlara hürriyeti bağlayıcı tedbirler almasına izin vermemelidir.”
Hasipoğlu, GKRY’nin bu hamlesinin KKTC ekonomisini hedef aldığını belirterek, “Eğer geçirdikleri bu yasayı KKTC vatandaşları aleyhine icra etmeye başlarlarsa, karşılıklılık ilkesi gereği Meclisimizden bizim de bir yasa geçirip, gerek yabancılar gerekse Rum vatandaşlarının tasarrufunda bulunan Türk malları ile ilgili cezai tedbirleri başlatma zamanı gelmiştir” ifadelerini kullandı.
GKRY’nin bu adımının Kıbrıs’taki mülkiyet sorununu siyasi ve cezai davalar üzerinden çözmeye çalıştığını belirten Hasipoğlu, bunun iki halk arasındaki uçurumu derinleştirdiğini ve iş birliği çabalarına zarar verdiğini vurguladı.
Hasipoğlu, konunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Avrupa Konseyi Hukuk ve İnsan Hakları Komitesi gündemine taşındığını ve sürecin takipçisi olmaya devam edeceklerini belirtti.