Türkiye'de ürküten gerçek! 2 Marmara Denizi büyüklüğünde...

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, su konusunun endişe verici düzeylerde olduğunu belirterek, 'Türkiye'nin son 50 yılda kaybettiği sulak alanların toplamı neredeyse 2 Marmara Denizi büyüklüğünde' dedi.

Gündem - 2 ay önce

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Türkiye'de susuz alanların giderek arttığını, su konusunun endişe verici düzeylerde olduğunu belirtti.

TTKD bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, su krizinin artık hayatın en önemli parçalarından biri olduğunu, temiz ve içilebilir suya erişim temel yaşam hakkı olmasına rağmen dünyada 1.2 milyar insanın suya erişemediğini kaydetti.

2050'ye kadar her 4 kişiden en az 1'inin kronik veya tekrarlayan tatlı su kıtlığından etkilenen bir ülkede yaşayacağını açıklayan Dr. Kesici, "2.8 milyar insan temel temizlik hizmetlerinden yoksun yaşıyor. Son veriler gösteriyor ki harekete geçilmediği takdirde yoksul ve gelişmekte olan ülkelerdeki 500 milyon insanın daha yaşamı ciddi tehdit altında olacaktır" diye konuştu.

14 SULAK ALAN RAMSAR KAPSAMINDA

Türkiye'nin sahip olduğu 135 sulak alanla önemli bir tatlı su ve biyolojik çeşitlilik potansiyelini barındırdığına işaret eden Dr. Kesici, "Ancak hatalı su yönetimi, alan işgalleri, popülizm ve insan baskısı yüzünden 14'ü RAMSAR Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınan sulak alanların neredeyse yarısı kaybedildi. Seyfe, Kuyucuk ve Meke gölleri tamamen kurudu. Sultansazlığı'nın çok büyük kısmı kurudu. Manyas, Burdur ve Uluabat gölleri, Göksu, Kızılırmak ve Gediz deltaları, Akyatan ve Yumurtalık lagünleri aşırı oranda kuruma, kirlilik ve biyolojik çeşitlilikte azalma sorunları yaşıyor. Kızören Obruğu da aşırı oranda su çekilmesiyle artan kuruma ve yer altı su kaynaklarının tarımsal amaçlı çekilmesi nedeniyle çevresinde yeni obruklar oluştu. Bunlar içerisinde en iyi durumda olanı Nemrut Kalderası. Ancak su seviyesinde azalma var ve insan ziyaretleri sınırlandırılmalıdır" dedi.

AKDENİZ BÖLGESİ KURUYOR

Türkiye'nin önemli su rezervlerini barındıran Akdeniz Bölgesi'nde Antalya, Isparta ve Burdur'da toplam 155 bin 305 hektarlık sulak alan bulunduğunu belirten Dr. Kesici, "Burdur'da 7, Isparta'da 5, Antalya'da ise 4 sulak alan bulunuyor. Ancak son yıllarda hızla artan tarımsal sulama, çok sayıda sondaj kuyularının açılmasıyla, bu alanları besleyen yer altı sularının büyük oranda kuruması, madencilik, enerji ve turizm yatırımlarının baskısı ve hatalı tarım uygulamaları ve kirlilik, bölgenin sulak alanlarının önemli bölümünün yok olmasına neden oldu. Dünyanın en önemli antik kentlerinin varlık nedeni olan su kaynaklarının hoyratça kullanımına tanıklık eden Antalya'da, yakın zamana kadar sulak alan olan Yamansaz, Boğazkent ve Aksu deltası gibi alanlar Antalya'nın yitirdiği önemli doğa mirasları arasında yer almaktadır. Türkiye'nin son 50 yılda kaybettiği sulak alanların toplamı neredeyse 2 Marmara Denizi büyüklüğünde" diye konuştu.

"İKLİMİ DEĞİŞTİREN KURAKLIKTIR"

Yer kürede suyun azalmasına neden olan faktörlerin başında tarımda su kullanımı ve azalan kaynakların iyi yönetilememesinin geldiğini aktaran Dr. Kesici, "İklimi değiştiren kuraklıktır. Ülkemizdeki kuraklığın temel nedeni, su kaynaklarının neredeyse yüzde 80'i çeşitli yöntemlerle su bilançosu göz ardı edilerek çekilmektedir. Sular çekildikçe buharlaşma, kuruma daha hızlı artmaktadır. Bitki örtüsü kayıpları su buharının tutulmasını artırdığından kuruma da artmakta, hava, toprak nemsiz kalmakta, suya olan talep giderek artmaktadır. Burada domino etkisi oluşmaktadır. Son yıllarda 2 Marmara Denizi kadar su yüzey alanımızın kuruması, kurutulması, iklimin değişmesine neden olmaktadır" dedi.

2025 VE SONRASI İÇİN UYARI

Sulak alanlarda yıllık su bütçelerinin korunmadığı gerektiğini belirten Dr. Kesici, "Ülkemizde 60 yıldır uygulanan su- tarım kullanımı ve yönetimi, günün bilimsel koşullarına göre düzenlenip yönetilmedikçe, 365 gün yağış da olsa, 2025 yılı ve sonrasında ülkemizde kuraklık ve kuraklığa bağlı üretim, ürün kaybı, suya ulaşım sorunları ve rahatsızlıklar ile orman yangınları yine gündemimiz olacaktır. Sınırsız olmayan su kaynaklarımızın korunması yağmuru beklemekle çözümlenemez. Su sorunu arttıkça göllerimiz de iklimimiz de daha çok kuruyacaktır. Su kullanımında, tarımda bilimsel tarım uygulamalarına geçmek zorundayız. Öncelikle su kaynaklarımıza ve iklime göre tarımımızı, kentlerimizi, sanayimizi düzenlemek gerekmektedir" diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Trafik Canavarı mı, Günah Keçisi mi?

2025-02-11 20:35 - -

Valilik son dakika duyurdu! Bir ilimizde okullar 1 gün tatil edildi

2025-02-09 20:39 - Eğitim

MEB'den çocukların Türkçeyi doğru ve güzel konuşmaları için okul öncesine özel materyaller

2025-02-08 16:39 - Eğitim

Maarif Platformu'ndan 4+4+4 raporu: Son 4 yıl zorunlu olmaktan çıkartılmalı

2025-02-09 12:38 - Eğitim

Açıköğretim fakülteleriyle ilgili son dakika kararı! YÖK duyurdu: Sürpriz değişiklikler

2025-02-08 16:08 - Eğitim

Yol Aydınlatmalarındaki Sorumluluk KİB-TEK ve Belediyelerde

2025-02-09 21:50 - -

Cumhurbaşkanı Tatar, TMT Mücahitler Derneği’ni ziyaret etti

2025-02-11 18:06 - -

Çöpe giden servet! 740 milyon dolar için yeni plan

2025-02-11 09:08 - Dünya

Silahlanma yarışı hızlandı! Askeri harcamalar 2.5 trilyon dolara dayandı...

2025-02-13 20:09 - Teknoloji

Lefkoşa’da Şht. Mustafa Ruso Caddesi’nde Asfaltlama Çalışması Başarıyla Tamamlandı

2025-02-09 23:16 - -

İlgili Haberler

Akaryakıt istasyonunda attığı drift pahalıya patladı

09:09 - Gündem

Sırrı Süreyya Önder'in kardeşinden açıklama: Biz de olumlu haber bekliyoruz

08:09 - Gündem

Yavuz Bingöl'den Sırrı Süreyya Önder açıklaması: Saatlerce türkü söylerdik

07:38 - Gündem

Kahramanmaraş'ta 4,1 büyüklüğünde deprem

06:39 - Gündem

Uzman çavuş silahla vurulmuş halde ölü bulundu!

04:38 - Gündem

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: "Türk devletleri, Rum tarafıyla ilişkilerine biraz daha dikkat etmeli"

17:03 - -

UBP Genel Sekreteri Hasipoğlu: “Öğretilmiş çaresizlik gibi federal çaresizliğe hapsolmalarından kaynaklı tepki”

17:00 - -

Meclis Başkanı Öztürkler, TÜRSAB yetkilileriyle görüştü...

16:55 - -

ZORLU:'' Bu karar KKTC’nin eşit egemenlik statüsü ve mücadelesi açısından tarihi bir dönüm noktasıdır''

16:43 - -

Bakanlar Kurulu toplantısı yapılıyor...

16:41 - -