Veliler ve öğrenciler dikkat: Seçmeli derslerde son gün 17 Şubat! Uzmanlar uyarıyor

2025-2026 eğitim yılı için seçmeli ders başvuruları start aldı. Uzmanlar, “Kur’an-ı Kerim”, “Siyer” ve “Temel Dini Bilgiler” derslerinin seçilmesini önerirken, fen bilimleriyle manevi eğitimin dengelenmesinin önemine vurgu yapılıyor.

Eğitim - 6 saat önce

HABER7

Ortaöğretimde gelecek dönemin seçmeli ders başvuruları başladı. 2025-2026 eğitim öğretim yılı için 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda okutulan seçmeli derslerle ilgili başvurular 03-17 Şubat 2025 tarihleri arasında yapılabilecek. Bir dersin açılabilmesi için en az 10 öğrencinin o dersi tercih etmesi gerekiyor. 10. sınıf için toplam 4 saat, 11. sınıf için toplam 12 saat, 12. sınıf için toplam 7 saat seçmeli ders tercihi gerekiyor.

Öğrenci ve ebeveynlerin 17 Şubat Pazartesi gününe kadar seçmeli ders formunu doldurarak okul idaresine iletmesi isteniyor.

HANGİ DERSLER SEÇİLMELİ

Alanında uzman eğitimciler ve akademisyenler, okullarda fen bilimlerinin yanı sıra manevi eğitimin dengeli şekilde verilebilmesi için dinî referanslarla oluşturulan seçmeli derslerin tercih edilmesinin önemini vurguluyor.

Seçmeli ders kapsamında yer alan “Kur’an-ı Kerim”, “Peygamberimizin Hayatı” ve “Temel Dini Bilgiler” derslerinden bir tanesinin tercih edilmesi isteniyor.

Yeni Akit gazetesinden Buğra Kardan'a konuşan Prof. Dr. Cihat Yaşaroğlu, çocukların erken yaşta sağlıklı ve doğru din bilgisi edinmesinin önemine dikkat çekti. Yaşaroğlu, seçmeli din derslerinin, çocuğun manevi kimliğini güçlendiren önemli bir etken olduğu vurguladı. Prof. Dr. Koray Köksal, çocukların hem fen bilimleri hem de manevi gelişimlerinin desteklenmesi için ailelere görev düştüğünü ifade etti. Eğitimci Adnan Kalkan ise erken din eğitiminin gençleri fıtrattan kopmaktan koruyacağını ve ruhi dinginlik sağlayacağını vurguladı.

İşte akademisyen ve eğitimcilerin seçmeli din dersleriyle ilgili beyanatları:

SEÇMELİ 3 DİN DERSİNİN ÖNEMİ

İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihat Yaşaroğlu:

“Seçmeli dersler için son tercih zamanı yaklaşırken bir hatırlatma yerinde olacaktır. İnandığımız dinin temel kaynakları olan üç seçmeli ders tercihini ihmal etmemeliyiz. Zira dinin temel kaynakları olan yüce dinimizi Kur’an-ı Kerim ve Peygamberimizin Hayatı derslerinden rahatlıkla öğrenebiliriz. Bu iki kaynağın bilinmesi, bu iki kaynaktan haberdar olunması aynı zamanda sağlıklı bir din inşasının temeli olacaktır. Keşke imkân olsa da ilkokul döneminde de bu dersler, uzmanları tarafından verilse. Ülkemizde maalesef din eğitimi dördüncü sınıfa kadar yok. Bu durumda çocuklar dinle ilgili sağlıklı bilgileri öğrenmekte gecikme yaşayabilirler ya da bu derece ehemmiyetli bilgileri farklı mecralardan yalan yanlış veya eksik bir şekilde öğrenebilirler. Bu da pek tasvip edilemeyecek bir din anlayışının tesisine hizmet edecektir. Diğer ders olan Temel Dini Bilgiler ise yine neye ve nasıl inanılması, günlük hayatta nelere dikkat edilmesi gerektiğine işaret etmektedir. Bu cihetle bakılınca anılan dersin de seçilmesinin faydalı olacağı görülmektedir. Öyleyse ders tercihlerini manevi açıdan kişiliğimizi takviye edecek derslerle de güçlendirmemiz her açıdan faydalı olacaktır.”

MADDİ GELİŞİME AHLAK VE MANEVİYAT DENGESİ ŞART

Bitlis Eren Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Koray Köksal:

“Teknoloji ve medeniyetin temelini oluşturan fen ilimleri, insanlığın ilerleyişinde kritik bir rol oynar. Ancak bu ilerleme, sadece maddi gelişimle sınırlı kalmamalıdır. Bu ilerleme, ahlaki ve manevi değerlerle dengelenmelidir. Evrenin hassas düzeni insanı daha derin bir tefekküre sevk eder. Din dersleri, çocuklara bu bilimsel keşifleri anlamlandırma, etik sorumluluk bilinci kazanma ve ahlâki değerlere bağlı bireyler olarak yetişme fırsatı sunar. Bu nedenle aileler, fen bilimlerinin yanında manevi eğitimin de önemini kavrayarak çocuklarının düşünsel ve ahlâki gelişimlerini bütüncül şekilde desteklemelidir.”

GENÇLERİN YOLUNU FITRAT EĞİTİMİ VE İTİKAT AÇAR

Eğitimci-Yazar Adnan Kalkan:

“Hız, haz, ayartı çağında çocuk ve gençlerimiz seküler hayatın anlamsız bataklığına batmaktadır. Bu bataklık ise insanı fıtratından koparıp bunalıma sürüklemektedir. Bu bunalımdan gençleri kurtarmanın yolu ise fıtrat eğitimi ve inançtır. İnanç insanı diri tutar. Hayatın gayesi ancak sağlam bir imanla elde edilir. Değer sahibi olmayan genç, önce kendine sonra ailesine daha sonra bütün insanlığa zarar verir. Ahlâk, değer ve inançla yetişen bir genç ise hem kendine hem ailesine hem vatanına hem de bütün insanlığa faydalı olur. Din derslerinin okullarda tercih edilmesi, hem dünya hayatını düzenler hem de ahiret hayatına ciddi tesir eder. Yalnız neslimizin dünyasını değil, ahiretini de kurtarmaya vesile olur. Aileler, çocuklarına din derslerini seçmeliler. Okul müdürlerine bakmamalılar. Şu muhakkak ki dersleri az olan öğretmenlere ders yazma gailesinde olan müdürler var. Aileler ve çocuklar, müdürlerin o gaileyle ders dayatmalarına müsaade etmemeliler.”

Haftanın Öne Çıkanları

Tuygun Töre’den Doğuş Derya’ya Geçmişi hatırlatan Eleştiri ...

2025-02-03 14:25 - -

Erhan Arıklı: "Kıbrıs Filistinleşiyor mu?"

2025-02-02 10:42 - -

ERHAN ARIKLI :''TÜRKİYE BAĞIMSIZ BİR DEVLET ONA HESAPO SORMA GİBİ BİR HAKKIMIZ YOK''

2025-02-03 12:19 - -

"Kıbrıs Ulaşım Tarihi" kitabı, Arıklı'ya takdim edildi

2025-02-03 18:05 - -

Eski Beşiktaş Belediye Başkanı Ayfer Atay hayatını kaybetti

2025-02-02 01:39 - Gündem

''İKİ EŞİT EGEMEN DEVLET''

2025-01-31 01:45 - -

Hafriyat kamyonuna iki araç çarptı: 1 ölü, 4 yaralı!

2025-02-02 07:39 - Asayiş

''BU ÇABALAR BEYHUDEDİR...ANAVATAN TÜRKİYE CUMHURiYETİ YANI BAŞIMIZDADIR''

2025-02-03 18:33 - -

ZORLU TÖRE:''NE SÖYLEDİLER DE TÜRKİYE'YE GİRİŞ YAPAMIYORLAR?''

2025-02-03 13:01 - -

Ege'deki sismik hareketlilik nedeniyle çok sayıda kişi Santorini Adası'nı terk ediyor

2025-02-03 12:15 - -

İlgili Haberler

Eğitimde köklü değişim: Harvard modeli Türkiye'de... Türkçe dersleri yenileniyor

17:09 - Eğitim

MEB'den okullarda yeni uygulama! İkinci dönem resmen başlıyor

12:39 - Eğitim

Bakan Tekin, öğretmen atamalarındaki yeni sistemin detaylarını açıkladı

13:39 - Eğitim

Gazze’nin yaralarını saracaklar: Eğitimlerini Türkiye’de tamamlayan doktorlar mezun oldu

03:38 - Eğitim

MEB'den okul kıyafetleriyle ilgili son dakika açıklaması

12:08 - Eğitim

Günün Manşetleri

Hristodulidis: “AB savunma konusunda daha fazlasını yapmalı”

11:33 - -

Türk basınında NATO endişesi iddiası...

11:25 - -

Rum Dışişleri Bakanı Kombos BM Genel Sekreteri ile görüştü...

11:19 - -

Döviz kurları…

11:11 - -

İstatistik Kurumu Başkanı Sövüda Besimler oldu

11:07 - -