
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisinde, nisan ayı toplantılarının ikinci oturumu, İBB Başkanvekili Nuri Aslan'ın başkanlığında Saraçhane'deki belediye binasında yapıldı. İBB'ye yönelik başlatılan yolsuzluk soruşturmaları kapsamında meclis genel kuruluna sunulan bazı teklifler ise CHP'li üyelerin oylarıyla reddedildi.
CHP KURULTAYI SÜRECİNDE DELEGELERE DAİRE VERİLDİĞİ İDDİALARINA SORUŞTURMA YOK
Soru önergesi için söz alan AK Parti'li Meclis Üyesi Ahmet Ocakçı, "Kamuoyuna yansıyan iddialara göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki KİPTAŞ aracılığıyla CHP kurultayı sürecinde delegelere 70 daire verildiği, bu sürecin organizasyonunda belediye yöneticilerinin ve bazı İBB bağlantılı kişilerin aktif rol aldığı belirtilmektedir.
Delegelere rüşvet mahiyetinde daire tahsisleri yapıldığı ve 1,2 milyar liralık kaynağın dövize çevrilerek siyasi süreçte kullanıldığı yönünde ciddi beyanlar gündeme gelmiştir." diye konuştu.
KİPTAŞ tarafından son 3 yılda tahsis edilen veya devredilen dairelerin listesini soran Ocakçı, "Bu daireler, hangi kişilere, hangi yöntemle verilmiştir? Kurultay sürecinde CHP delegelerine 70 dairenin zimmetlendiği iddialarına ilişkin İBB veya KİPTAŞ bünyesinde herhangi bir denetim başlatılmış mıdır? Bu iddialar karşılığında başlatılan bir soruşturma var mıdır?" ifadelerini kullandı.
'KAOSU İZLEMEYİ Mİ TERCİH EDECEKSİNİZ?'
AK Parti'li Meclis Üyesi Fatih Sultan Mehmet Çiçek, özel halk otobüslerinin alamadıkları hak edişleriyle ilgili soru önergesinde bulundu.
İstanbul Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası'nın İBB'den ödemelerini alamadıkları gerekçesiyle hizmetlerini durdurma kararı aldıklarını hatırlatan Çiçek, araç başına 2 milyon lira civarında alacağı olan özel halk otobüsü işletmecilerinin ücretlerinin ne zaman ödeneceğini sordu.
Çiçek, "Alacaklarını talep eden esnafın mağdur edilmesi hangi yönetim anlayışına uygundur? İBB yönetimi tarafından daha önce defalarca ödeme yapılacağı yönünde söz verilmesine rağmen ödeme yapılmaması esnafın oyalandığı söylentilerini doğrular nitelikte değil mi? Çocuklarımız okula giderken veya insanlar işe giderken hizmet kesilmesinin sonucunu nasıl telafi edeceğinizi düşünüyorsunuz? Esnafın bu feryadını duymak ve sorunun çözümüne yönelik somut adımlar atmak yerine oluşabilecek kaosu izlemeyi mi tercih edeceksiniz?" sorularını yöneltti.
Bu soru önergesi de oy birliğiyle kabul edildi.
CHP GRUP SÖZCÜSÜ: ÖNERGE SUÇ İSNAT EDİYOR, DOLASIYLA RET VERECEĞİZ
AK Parti'li Meclis Üyesi İbrahim Akın, Bakırköy'de yer alan Capacity AVM'ye ait otoparkın ruhsatlandırılması sürecinde İBB'ye bağlı bazı kişiler tarafından rüşvet talep edildiği, bu talebin kabul edilmemesi halinde tehdit ve baskı uygulandığı, ardından yüksek tutarda ceza kesildiği yönündeki iddiaları gündeme taşıdı.
Akın, "AVM yetkililerinden rüşvet talep edildiği ve 'Geleceğin Cumhurbaşkanıyla kötü olmayın.' şeklinde tehditler yöneltildiği iddiaları hakkında İBB tarafından bir soruşturma başlatılmış mıdır? Olayın taraflarından olan avukatın beyanları doğrultusunda, belediye içerisindeki ilgili görevliler hakkında adli veya idari işlem başlatılmış mıdır?" sorularını dile getirdi.
Bu soru önergesi üzerine söz alan CHP Grup Sözcüsü Gencay Özcan, "Arkadaşımızın vermiş olduğu önerge suç isnat ediyor. Dolayısıyla önergeye 'ret' vereceğiz. Böyle bir önerge olmaz. Sosyal medyada ya da bir takım çevrelerden yayılan dedikodular üzerinden soru önergesi oluşturulmamalı. Bu Meclise de haksızlık oluyor." açıklamasını yaptı.
'DELİLLER YETERSİZ'
AK Parti Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz da soru önergesinde suç isnadı bulunmadığını, soruşturmaya intikal etmiş bilgi ve belgeler çerçevesinde soru yöneltildiğini ve kamuoyunun bu konuda cevap beklediğini bildirdi.
İBB Başkanvekili Aslan delillerin yetersiz olduğunu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de İBB'ye yönelik soruşturmada bir an önce yargılama yapılması yönünde açıklama yaptığını söyledi.
KRİTİK ÖNERGELER BİR BİR REDDEDİLDİ
MHP Grup Başkanvekili Orkun Ayhan ise "Okuduğunuzu anlayamama noktasına geldiğiniz için üzülüyorum. Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli, gayet hukuki bir tanımlama yapmıştır. 'İsnat edilen suçlarla ilgili gerekli soruşturma ve kovuşturmanın bir an önce yapılıp varsa cezası, yoksa beraatı olsun' demiştir. Bu yargıya bir müdahale niteliğinde değildir. Beraat ya da başka bir anlam da ifade etmez." şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından yapılan oylamada, Bakırköy'deki alışveriş merkezindeki rüşvet iddialarına ilişkin soru önergesi, CHP'li üyelerin oylarıyla reddedildi.
Toplantıda soru önergesi için söz alan AK Parti'li Meclis Üyesi Cemil Keskin, "Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, daha önce konkordato ilan eden ve iflas aşamasına gelen iş insanı Ali Nuhoğlu, 2021 yılında kurduğu Güllüce Tarımcılık AŞ aracılığıyla Emirgan'da 3 adet lüks villayı satın almış, ardından bu şirketi ve taşınmazları Ekrem İmamoğlu'nun sahibi olduğu İmamoğlu AŞ'ye yalnızca 15 milyon liraya devretmiştir." dedi.
'2,1 MİLYAR LİRA TUTARINDAKİ İHALENİN YAPIM ŞEKLİ, VERİLEN TEKLİFLER KONUSUNDA SORULARIMIZIN CEVAPLANDIRILMASINI BEKLİYORUZ'
İSTCON AŞ'nin, KİPTAŞ'tan 2,1 milyar liralık büyük bir kamu ihalesi aldığını ifade eden Keskin, "Bu ihaleye ilişkin bilgileri ne zaman açıklayacaksınız? Ali Nuhoğlu'nun sahibi olduğu İSTCON AŞ'nin KİPTAŞ'tan aldığı 2,1 milyar lira tutarındaki ihalenin yapım şekli, içeriği, kapsamı, ihaleye katılanlar, yaklaşık maliyet, verilen teklifler konusunda sorularımızın cevaplandırılmasını bekliyoruz." diye konuştu.
Soru önergesi CHP'li üyelerin oylarıyla reddedildi.
AK Parti'li Meclis Üyesi Aykut Arıkbuğa, "İBB ile bağlantılı bazı şirketler aracılığıyla naylon fatura düzenlendiği, kamu kaynaklarının usulsüz biçimde aktarıldığı, bu yolla kara para aklandığı ve siyasi faaliyetlerin finanse edildiği yönünde ciddi iddialar kamuoyuna yansımıştır." dedi.
İMAMOĞLU İNŞAAT'IN MAL VARLIĞINA İLİŞKİN ÖNERGE DE REDDEDİLDİ
Soru önergesine değinen Arıkbuğa, "İBB ve iştiraklerinin Advertcity adlı şirkete verdiği ihalelerin toplam bedeli nedir? Hangi tarihlerde, hangi işler verilmiştir? Bu şirket veya bağlı firmalara yapılan ödemeler karşılığında sunulan hizmetlerin içeriği nedir? Reklam hizmetleri fiilen sunulmuş mudur? Hüseyin Köksal, Murat Kapki ve Servet Yıldırım'ın bu ticari ilişkilerdeki rolleri ve belediye ile resmi bağları nedir? Söz konusu iddialar hakkında herhangi bir müfettiş görevlendirilmiş midir?" sorularını yöneltti.
Mecliste yapılan oylamada, soru önergesi CHP'li üyelerin oylarıyla reddedildi.
AK Parti'li Meclis Üyesi Ercan Döner, "İmamoğlu İnşaat'ın 3 yılda 117 taşınmaz edinmesi ve açıklanamayan kaynaklar ile ilgili olarak kamuoyuna ciddi iddialar yansımıştır." dedi.
Bu konuyla ilgili soru önergesi veren Döner, "Kamuoyuna yansıyan bilgiler doğrultusunda, bu taşınmazların ediniminde kullanılan fonların kamu kaynakları veya belediye iştirakleri üzerinden aktarıldığına dair bir denetim yapılmış mıdır? Şirketin sahibi ya da yöneticileri ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve iştirakleri arasında doğrudan ya da dolaylı bir ticari ilişki mevcut mudur?" sorularını sordu.
Soru önergesi üzerinde Mecliste kısa süreli tartışma yaşandı.
Mecliste yapılan oylamada, soru önergesi CHP'li Meclis üyelerin oylarıyla reddedildi.