Dünya

Filistinli Halil için sınır dışı kararı

ABD, Filistin'e destek protestolarında öne çıkan Filistinli aktivist Mahmud Halil'i sınır dışı etme kararı verdi. Halil'in avukatları, söz konusu karara itiraz edecek.

Filistinli Halil için sınır dışı kararı
14-04-2025 11:39

ABD Göçmenlik Mahkemesi, Columbia Üniversitesi mezunu Mahmud Halil'in sınır dışı edilmesine hükmetti. Kararda, Halil'in "ABD dış politikasına aykırı" davranışlar sergilediği gerekçesiyle 1952 tarihli bir yasaya atıf yapıldı. Halil'in avukatlarına 23 Nisan'a kadar itiraz süresi tanındı. Halil, kararı "adaletsiz ve siyasi" olarak nitelendirdi. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) kararı "önceden yazılmış" olarak yorumladı. ABD yönetimi ise, Halil'in varlığının "Yahudi öğrenciler için tehdit oluşturduğunu" öne sürerek sınır dışı sürecini savundu.

HALİL NEYLE SUÇLANIYOR?

Mahmud Halil hakkında herhangi bir suçlama bulunmuyor. ABD vatandaşı olmayan ama yasal oturum hakkına sahip Halil, 8 Mart'ta Louisiana'da gözaltına alındı. Trump yönetimi, sınır dışı kararını 1952 tarihli bir yasaya dayandırdı. Bu yasaya göre, "ABD dış politikası açısından olumsuz sonuçlar doğurabilecek" kişilerin ülkeden çıkarılmasına izin veriliyor. Mahkeme de bu gerekçeyi "makul" bularak kararı onayladı.

KARARA YÖNELİK TEPKİLER

Halil duruşma sonrası yaptığı açıklamada, "Bugün burada ne adil yargılama ne de usule uygunluk ilkeleri vardı." dedi. Halil'in avukatı Marc Van Der Hout, kararı sert sözlerle eleştirerek, "Bu, müvekkilimin yalnızca konuştuğu için cezalandırılmasıdır." dedi. ACLU ise hükümetin sunduğu "kanıtların" yalnızca Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun yazdığı bir mektuptan ibaret olduğunu ve Halil'in herhangi bir şiddet eylemiyle ilişkilendirilmediğini belirtti.

TRUMP YÖNETİMİNİN SAVUNMASI NE?

Göçmenlik Bakanı Kristi Noem, "ABD'de yaşamak bir ayrıcalıktır. Teröristleri öven, Yahudilere saldıran ve Amerikan karşıtı fikirleri yayanlar bu ayrıcalığı kaybeder." dedi. Halil'in ekibi ise, antisemitizmle suçlanmasına dair hiçbir somut kanıtın sunulmadığını vurguladı. Ayrıca Halil'in Birleşmiş Milletler (BM) ve İngiltere'nin Beyrut Büyükelçiliği'nde geçmişte yaptığı işler de göçmenlik belgelerinde beyan edilmediği için "göçmenlik sahtekarlığı" ile suçlandığı açıklandı. Ancak bu iddiaya dair yeni bir delil sunulmadı.

İTİRAZ SÜRECİ

Halil'in ekibi, kararın temyize taşınacağını duyurdu. Aynı zamanda New Jersey'de federal bir dava da açıldı. Bu dava sonucunda Halil'in gözaltı kararının anayasaya aykırı olduğu tespit edilirse, sınır dışı işleminin engellenebileceği belirtiliyor. Avukat Johnny Sinodis, "Mahmud kendine güveniyor ve destek gördüğünü biliyor. Ne Amerika karşıtı ne de antisemitik." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER