Ekonomi

İstanbul Valiliği’nden 2. el eşyada alım-satım belgesi zorunluluğu

Ekonomi - İstanbul Valiliği, kentte yapılan ikinci el eşyaların ve hurdaların alım satımında belge zorunluluğu getirdi.

İstanbul Valiliği’nden 2. el eşyada alım-satım belgesi zorunluluğu
06-12-2024 12:09

İkinci el eşyaların ve hurdaların herhangi bir alım satım belgesi düzenlenmeden alınıp satılması, çalıntı eşyalara ve şüphelilere ulaşılmasını zorlandırdığı gerekçesiyle İstanbul Valiliği’nden yeni bir karara imza atıldı.

İstanbul’da ikinci el eşya ve hurda alım satımı yapan işletmelere, hurda alım satımı yaptıkları şahıslar hakkında kimlik, adres, eşya miktar ve özelliklerini belirtir, “İkinci El Malzeme Alım – Satım belgesi” düzenleme zorunluluğu getirdi.

ELEKTRONİK VE BEYAZ EŞYADA KİŞİLERİN KİMLİK VE ADRES BİLGİLERİ İSTENECEK

Elektronik eşya ve beyaz eşya olarak tabir edilen (Cep telefonu, bilgisayar, tablet, fotoğraf makinası, televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, akü, bakır malzeme vb.) eşyaları ikinci el olarak alın – satım yapan kişilere ait kimlik – adres bilgileri, işlemin yapıldığı tarih, eşya miktar ve özelliklerini belirten  İkinci El Eşya Alım – Satım Belgesi düzenlenecek.

EŞYA İLE İLGİLİ FATURA DÜZENLENECEK
 
Eşya ile ilgili fatura alınacak ve kolluk kuvvetleri tarafından istenildiğin bu fatura ibraz edilecek. Ayrıca ikinci el eşya alım ve satımları kayıt altına alınacak, işletmeler tarafından envanter listesi kaydı tutulacak.

HURDA VE 2. EL İŞLETMELERE GÜVENLİK KAMERASI KURULACAK

Valilik, hurda ve ikinci el eşya alım satımı yapan işletmelere iç ve dış kısmına güvenlik kamera sistemini kurdurma zorunluluğu getirdi.

Hurda ve İkinci el alım satımı yapan işletmeler tespit edilerek, hırsızlık suçuna konu eşya / malzeme alım satımı yapmamaları konusunda taahhütname alınacak.

18 YAŞINDAN KÜÇÜKLER YANLARINDA VASİLERİ OLMADAN EŞYA SATAMAYACAK

18 yaşından küçük kişilere / kişilerden yanlarında vasilerinin yanlarında bulunmadığı zamanlarda ikinci el eşya / hurda alım satımı yapılmayacak.

Tanzim edilen İkinci El Malzeme Alım Satım Belgesinin 1 yıl süre ile saklanacak.

Seyyar hurdacılık yapan şahısların Mahalli İdareler ya da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden gerekli belgeleri alması ve istenildiği durumlarda yetkililere ibraz etmesi sağlanacak.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER