Politika

Kabus Marmara Denizi'ne yaklaşıyor! Büyük sorunu tek maddede tökezletti

Marmara Denizi'nde artan müsilaj sorunuyla başa çıkmak için hazırlanan 22 maddelik eylem planında atık tesislerinin ''İleri Biyolojik Atık Tesisine'' dönüşmemesi nedeniyle 3 yılda yüzde 0,7 oranında ilerleme sağlandı.

Kabus Marmara Denizi'ne yaklaşıyor! Büyük sorunu tek maddede tökezletti
10-02-2025 21:09

Haber7

Marmara Denizi’nde yaz aylarının kâbusu olan müsilaj sorununa çözüm bulunamıyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un 2021 yılında hazırlamış olduğu 22 maddelik eylem planı büyük oranda başarıya ulaşırken Belediyeler tarafından hazırlanması gereken projenin hazırlanmaması nedeniyle müsilaj oranı 2024 yılına kadar yalnızca yüzde 0,7 oranında başarı sağlayabildi.

Konuya ilişkin Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Kurucu Dekanı aynı zamanda Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Oksijen Gazetesi'ne Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorunuyla başa çıkmak için hazırlanan eylem planlarından sadece birinin gerçekleştirilmemesi nedeniyle bölgenin tamamının temizlenmediğini belirtti.

MÜSİLAJ SORUNUNDA YERİNE GETİRİLMEYEN MADDE

Sarı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu eylem planına ilişkin; 2021’deki bu planın altında dönemin çevre şehircilik ve iklim değişikliği bakanı ile Marmara kıyısındaki yedi ilin belediye başkanlarının ve valilerin imzası var. Bu planda 2025’e kadar ulaşılması şart koşulan genel hedeflerin çerçevesi belirlendi.

Sarı, ilk maddelerin yerine getirilmesinde hiçbir problem yaşanmadığını ancak bir maddenin yerine getirilmemesinden kaynaklı büyük bir eksik olduğunu dile getiren Sarı, "Bölgede bulunan mevcut atıksu arıtma tesislerinin tamamı ileri biyolojik arıtma tesisine dönüştürülecek. Atıksuların ileri biyolojik arıtım yapılmaksızın Marmara Denizi'ne deşarjını engelleyici hedefler doğrultusunda çalışmalar yürütülecek’’ ifade etti.

TEK BİR MADDENİN GERÇEKLEŞMEMESİ PLANI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Sarı, “Hedeflerin çoğu yüzde 100 oranında bir başarıyla yerine getirildi. Sadece bir eksik var, o da beşinci eylem… Bu eylem Marmara çevresindeki tüm atık arıtma tesislerinin ileri biyolojik arıtım noktasına ulaştırılmasıydı. Ancak bu gerçekleşmedi’’ dedi.

"VERİLERE GÖRE DAHA DA KÖTÜYE GİDİYORUZ"

Prof. Dr. Mustafa Sarı, arıtma tesislerinin tamamının İleri Biyolojik Arıtma Tesisine dönüştürülmediği için hazırlanan eylem planının istenilen seviyeye ulaşamadığını veriler ile açıkladı.

Mustafa Sarı, “Bakanlık verilerine göre, 2021’de atıkların yalnızca yüzde 51’i ileri biyolojik arıtımda tutuluyordu. 2024’e gelindiğinde bu oran yalnızca yüzde 51,7’ye yükselmiş. Yani üç senede yüzde 0.7’lik bir ilerleme kaydedilmiş. Bu konuda hiçbir şey yapmamışız. Eylem planının amacı ve ruhu Marmara’nın kirletici yükünü azaltmaktı. Azaltabildik mi? Hayır. Bakanlığın kendi verilerine göre daha da kötüye gidiyoruz. Hedefleri yerine getirirken insanı-sızlık olur mu? Atık arıtım adımının atılmaması esas kaçırılan şeydir.