Ekonomi

Motorine 58 kuruş zam geliyor: İşte güncel akaryakıt fiyatları

Ekonomi - Brent petrol fiyatları ve döviz kurundaki hareketlilik akaryakıt fiyatlarına indirim veya zam olarak yansıyabiliyor. Motorine bu gece yarısından (21 Aralık Cumartesi) itibaren 58 kuruş zam gelecek. İşte güncel akaryakıt fiyatları...

Motorine 58 kuruş zam geliyor: İşte güncel akaryakıt fiyatları
20-12-2024 10:08

Motorinin litresine bu gece yarısından itibaren (21 Aralık 2024 Cumartesi) 58 kuruş zam geleceği belirtiliyor. Benzin grubunda ise fiyat değişikliğine gidilmeyecek. İşte güncel akaryakıt fiyatları

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul Avrupa yakası akaryakıt fiyatları

Benzin litre fiyatı: 43.12 TL

Motorin litre fiyatı: 43.30 TL

LPG litre fiyatı: 26.03 TL

İstanbul Anadolu yakası akaryakıt fiyatları

Benzin litre fiyatı: 43.01 TL

Motorin litre fiyatı: 43.24 TL

LPG litre fiyatı: 25.49 TL

Ankara akaryakıt fiyatları

Benzin litre fiyatı: 43.56 TL

Motorin litre fiyatı: 43.87 TL

LPG litre fiyatı: 26.04 TL

İzmir akaryakıt fiyatları

Benzin litre fiyatı: 44.04 TL

Motorin litre fiyatı: 44.39 TL

LPG litre fiyatı: 25.94 TL

BREN PETROL NE KADAR?

Brent petrol 20 Aralık 2024 Cumartesi TSİ 09.04’de alış ve satış fiyatı 72,44 dolardır.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL BELİRLENİR?

Uluslararası Piyasa Fiyatları: Akaryakıt fiyatları, dünya çapındaki petrol fiyatlarına entegre olmuştur. Akdeniz - İtalyan piyasasında yayınlanan CIF Akdeniz ürün fiyatları, günlük dolar kuru ile birlikte bir baz oluşturur. Bu, rafinerinin temel satış fiyatını etkilemektedir.

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Diğer Vergiler: Rafineri satış fiyatına ÖTV ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) payı eklenir. Bu vergiler, benzin ve motorin için farklı oranlarda uygulanır.

Dağıtım Şirketi Marjı: Dağıtım şirketleri, temin ettikleri ürünün maliyetinin üzerine kendi marjlarını ve servis ücretlerini ekleyerek depo satış fiyatını belirler. Bu marj, yeni istasyon yatırımları, mevcut istasyonların yenilenmesi ve pazarlama faaliyetleri gibi giderler için ayrılmaktadır.

Bayi Masrafları ve Nakliye Ücretleri: Depo satış fiyatına bayilerin çeşitli masrafları ve bölgenin nakliye ücretleri eklenerek tavsiye edilen pompa satış fiyatı ortaya çıkar. Bayiler, bu tavsiye fiyatını uygulamakta ya da rekabet koşullarına göre kendi fiyatlarını belirlemekte serbesttir.

Serbest Fiyatlandırma Sistemi: 1 Ocak 2005 tarihinde petrol piyasasında serbest fiyatlandırma sistemine geçilmiştir. Bu sistemle birlikte, akaryakıt dağıtım şirketleri farklı fiyat politikaları belirleyebilmekte ve bayiler de kendi fiyatlarını rekabet koşullarına göre ayarlayabilmektedir.

Günlük Fiyat Değişimleri ve Kur Hareketleri: Akaryakıt fiyatları, son beş günlük ortalama petrol fiyatları ve döviz kurları dikkate alınarak belirlenir. Bu nedenle, doların değerindeki ya da uluslararası petrol fiyatlarındaki günlük değişimler hemen fiyatlara yansımaz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER