
6 Şubat felaketinde çok sayıda kentimiz enkaz yığınına dönmüş, on binlerce vatandaşımız o enkazlarda hayatını kaybetmişti. Yaşananlar gözleri muhtemel deprem riskinin yüksek olduğu İstanbul'a çevrilmişti. Bazı ilçelerde kentsel dönüşüm faaliyetleri hız kazanırken megakentte çok sayıda binada hileli beton döküldüğü iddia edildi.
Fiyatların artmasını fırsat gören dolandırıcılar bu kez insan canını hedef aldı.
Kimi zaman betonu beton olmaktan çıkartacak kadar çok su kullanılırken kimi zaman da maliyeti düşürmek için satın alınandan farklı, mevzuata uygun olmayan, dayanıklılığı düşük beton dökülüyor.
İLK KAMYONDA HİLE ÇIKTI
Beton dolandırıcıları 32 yıldır inşaat sektöründe olan müteahhit Adil Güngör’ü de hedef aldı. 18 Ocak gecesi Sultangazi’de bulunan 13 katlı binanın inşaatına dökülmesi için 13 kamyonet beton getirildi. Ancak daha ilk kamyonda hile olduğu ortaya çıktı. Adil Güngör, normalde 15 dakikadan fazla süren beton dökümü sadece 4 dakika sürünce dolandırıldığını anladı. Müteahhit Adil Güngör dökülen sahte betonu kayıt altına aldı. İddiaya göre şikâyette bulunacağını söyleyince firma geri adım attı.
BETONU ÇEK PASLA SİLDİ
Adil Güngör, “En kolay hırsızlık yapılacak iş betondur. Ne kadar su bastığını kim nereden anlayacak? Ancak betondan iyi anlamanız lazım. C-45 beton döküyorum, C-25 dozajında beton gönderiyor bana. Şantiyenin içini çek pasla temizledim. Çek pas nasıl temizler betonu?” sözleriyle yaşadıklarını anlattı.
Uzmanlara göre Türkiye’deki her iki inşaattan birinde beton reçetesine uyulmuyor ve hileli beton kullanılıyor. Beton dolandırıcılığı her geçen gün artarken alınan numunelerin yapı denetim firmalarının onayından geçebilmesi ise dikkat çekiyor.
PROJEDE YOK SAHADA VAR
İnşaat Mühendisi Batuhan Bakar, “Ülkemizde yüzde 50 oranında beton döküm esnalarında maalesef ki reçete dışında su ekleyerek dayanımsız beton oluşturuluyor. Dayanımsız beton eşittir çürük bina demektir. Bu betonun doğru olması için doğru reçetede hazırlanması gerekiyor: Su, kum, mıcır ve çimento yüzdeliği.
Yapı denetim firmasının sahibi ile mevcuttaki şantiyenin sahibi birbiriyle akran olmuş oluyor. İkili ilişkiler devreye giriyor. Projede yeri olmayan beton sahada oluyor. Beton hilesinin önüne geçilebilmesi için yapı denetim ağının, şantiye ağının çok güçlü olması, proje müelliflerinin çizmiş olduğu statik projeye göre uygun iş yapılması gerekiyor” ifadeleriyle hileli betonun önüne geçilebilmesi için yapılması gerekenleri aktardı.