Toros, Türkiye’nin kıta sahanlığıyla çakışan beşinci parselde Fransa'nın sondaj çalışmaları yürüttüğünü hatırlatarak, “Türkiye, hem kendi haklarını hem de Kıbrıslı Türklerin haklarını korumak için bölgede faaliyet göstermektedir. Bu faaliyetlerin Kıbrıs sorununun çözümünde önemli bir kaldıraç olduğunu biliyoruz” dedi.
Öte yandan, ABD’nin Güney Kıbrıs’a yönelik silah ambargosunu kaldırmasının bölgedeki güç dengesini değiştirdiğini ifade eden Toros, “ABD, Güney Kıbrıs’taki askeri varlığını artırıyor ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilişkilerini güçlendiriyor. ABD’nin bölgedeki amacı, Rusya ve Çin’in etkisini azaltarak bir NATO bloğu oluşturmaktır” dedi.
Kıbrıs meselesinin çözümünün Doğu Akdeniz’in yeniden şekillenmesi, enerji güvenliği ve bölgesel istikrar açısından kritik olduğuna dikkat çeken Toros, “Liderler arasındaki diyaloğun yeniden başlaması çok önemlidir. Önümüzdeki süreçte çok taraflı, genişletilmiş ve gayriresmî bir konferans yapılması planlanıyor. Bu sürecin samimiyetle ve siyasi iradeyle yürütülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Toros, Suriye’deki gelişmelerin ardından ABD’nin Rusya ve Çin’in etkisini baskılamaya çalıştığını, bunun Kıbrıs sorununa yeni bir boyut kazandırarak çözümü daha karmaşık hale getirdiğini söyledi. “ABD, Türkiye ve Yunanistan’la ilişkilerini riske atmadan yeni bir sayfa açmaya çalışıyor. Bu da Kıbrıs meselesinde tarafları çözüm konusunda daha fazla sorumluluk almaya zorluyor” dedi.
Kıbrıs Türk ve Rum liderlerinin müzakerelerde sorumluluk üstlenmesi gerektiğini belirten Toros, “Herhangi bir anlaşma, garantör ülkelerin de onayıyla gerçekleşecektir. Müzakerelerin her konuda detaylıca yapılması önemlidir” dedi.
Toros, bu sürecin başlangıç aşamasında olduğunu ve devam ettirilmesinin önem taşıdığını ifade etti. Gayriresmi bir toplantının yapılmasını doğru ve yerinde bir adım olarak değerlendiren Toros, bu toplantının yeni stratejiler ve pozisyonlar ortaya koyması açısından da faydalı olacağını söyledi.
Birleşmiş Milletler’in 5+1 formatındaki toplantısına Rosemary Di Carlo’nun görevli olarak katılacağını ve 10 Şubat’ta Kıbrıs’a geleceğini hatırlatan Toros, müzakerelerde henüz uzlaşı sağlanamamasının siyasi pozisyonlara ve samimiyetsizliğe dayandığını belirtti.
Son olarak, Kıbrıs’taki geçiş noktaları, Pile yolu, karma evliliklerin vatandaşlık meselesi, Yeşil Hat Tüzüğü ve hellim tescili gibi konuların diyalog sürecinde ele alınması gerektiğini vurgulayan Toros, “Uzlaşı sağlanması ve ilerleme kaydedilmesi, 5+1 toplantısının başarısını doğrudan etkileyecektir” dedi.