
Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu'nun açıklamalarından satır başları:
Bilim insanları bir şey söylüyor, o söylediğin şeyin sonucunda toplumun genel hayatı etkilenmiyor ki, genel hayatı etkileyecek kişiler karar vericiler. Deprem uzmanları görüşlerini söylemezse, o insanların üzerine gidilirse, uzmanlar bildiklerini de söylemez. Her toplulukta olduğu gibi yan yollara sapmaya çalışan insanlar olabilir ama bunlar istisnadır. Yer bilimcilerimizi sevelim ve bu kadar hırpalamayalım. Bu görüşlere de ihtiyacımız var.
6 ŞUBAT DEPREMLERİ
6 Şubat depremleri bir çok bilgimizi revize etmemize sebep oldu. Şimdi yaptığımız çalışmalarda deprem bizim için çok önemli bir parametre. Evinizi, yolunuzu, boru hattınızı nasıl yapacaksınız, her şeyi ilgilendiren bir konu deprem. Fay nereden geçiyor, faydan nasıl sakınalım gibi bir sürü parametreler üzerinde çalışıyoruz. Kayıtları inceliyorum sanki 7,5'lik deprem olur diyorum ama başka verilere bakıyorum 7,5'i hiç görmüyor. Ben de yazdığım notlarda 7,3'ten büyük deprem bekliyoruz dedim. Deprem oldu, 7,7 gibi rakamları gördük. 9 saat sonra 7,6'lık bir deprem daha oldu. 1512'den beri orada deprem olmamış ve stres birikmiş. 6 Şubat öncesi çoklu fay kırılmalarına rastlamamıştık.
Bu tecrübelerden İstanbul'a geleceğim. Kuzey Anadolu Fayı üzerinde birçok sekment faylar var. Bu 1200 km uzunluğunda fakat tek bir çizgi ile gitmiyor. Nitekim parça parça gittiği içinde 1939'da Erzincan'da 7,9 büyüklüğünde deprem oluyor.