Teknoloji

Silahlanma yarışı hızlandı! Askeri harcamalar 2.5 trilyon dolara dayandı...

Global askeri harcamalar, Ukrayna'da devam eden savaşın dünya genelinde askeri harcamaları yükseltmesinin de etkisiyle geçen sene bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 7,4'lük artışla 2.5 trilyon dolara dayandı.

Silahlanma yarışı hızlandı! Askeri harcamalar 2.5 trilyon dolara dayandı...
13-02-2025 20:09

Küresel askeri harcamalar, Ukrayna'da süren savaşın dünya genelinde askeri harcamaları artırmasının da etkisiyle 2024'te bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 7,4'lük yükselişle 2,46 trilyon dolara ulaştı.

Londra merkezli Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IISS) tarafından küresel askeri yeteneklerin ve savunma ekonomisinin yıllık değerlendirmesini içeren " Askeri Denge 2025" kitabı, 14-16 Şubat'ta düzenlenecek Münih Güvenlik Konferansı (MSC 2025) öncesi Londra'da basın toplantısıyla tanıtıldı.

IISS'nin raporunda, küresel askeri harcamaların 2024'te bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 7,4 artarak 2,46 trilyon dolara yükseldiği belirtildi.

Raporda, "Küresel askeri harcamalarda reel olarak büyüme 2023'te yüzde 6,5 iken, 2024'te yüzde 7,4'e yükseldi. 2022'de ise bu oran yüzde 3,5 idi. Sahra Altı Afrika hariç tüm bölgelerde askeri harcamalar 2024'te reel olarak büyüdü." bilgisi verildi.

RUSYA'NIN ASKERİ HARCAMALARINDA DEVASA BİR ARTIŞ VAR

Raporda, bu harcamaların küresel Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya (GSYH) oranının geçen yıl yüzde 1,94'e yükseldiği, 2022'de ortalama yüzde 1,59 ve 2023'te yüzde 1,80 olarak kayıtlara geçtiği kaydedildi.

Rusya'nın toplam askeri harcamalarının reel olarak yüzde 41,9 artarak 145,9 milyar dolara ulaştığı bildirilen raporda, geçen yıl Rusya'nın askeri harcamalarının, satın alma gücü paritesine göre 462 milyar dolara denk geldiği belirtildi.

Raporda, "Rusya'nın askeri harcamaları yüzde 41,9 artarak savunma bütçesini GSYH'nin yüzde 6,7'sine eş değer hale getirmiştir ki bu da satın alma gücü paritesi açısından Avrupa'nın toplam savunma harcamalarıyla karşılaştırılabilir." ifadesi kullanıldı.

AVRUPA ÜLKELERİ DE HIZ KESMEDİ

İngiltere ve 27 üyeli Avrupa Birliği (AB) dahil olmak üzere Avrupa savunma bütçelerinin geçen yıl yüzde 11,7 artarak 457 milyar dolara yükseldiğine işaret edilen raporda, Avrupa'nın askeri harcamalarının 2014 yılına kıyasla, 10 senelik periyotta nominal olarak yüzde 50'lik artış kaydettiği bildirildi.

Almanya'nın savunma bütçesinin geçen yıl yüzde 23 artarak 86 milyar dolara ulaştığı ve 30 seneyi aşkın süredir ilk kez İngiltere'nin 81 milyar dolarlık savunma bütçesini geçtiği belirtilen raporda, geçen yıl Çin'in askeri harcamalarının yüzde 7 artarak 235 milyar dolara ulaştığı vurgulandı.

Öte yandan, küresel askeri yeteneklerin ve savunma ekonomisinin yıllık değerlendirmesini içeren rapor, ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupalı müttefiklerini kendi savunmaları için daha fazla harcamaya çağırdığı ve NATO üyelerinin GSYH'lerinin yüzde 5'ini harcamalarını önerdiği bir dönemde yayımlanması dikkati çekti.

TÜRKİYE'NİN ASKERİ HARCAMALARI NE KADARA ULAŞTI?

Yetkililer tarafından geçtiğimiz yıl belirlenen 2024 yılı Savunma ve Güvenlik Bütçesi 47 milyar 450 milyon dolar olmasıyla dikkat çekiyor.

SAVUNMA SANAYİİNİN 2024-2028 STRATEJIK PLANI

Savunma Sanayii Başkanlığınca hazırlanan “2024-2028 Stratejik Planı” geçen sene yayımlanmıştı. 112 sayfalık raporda temel performans göstergeleri, bir önceki stratejik planın başarısı, stratejik plan hazırlık süreci, durum analizi, geleceğe yönelik planlar ve strateji geliştirme bölümleri yer almaktadır. Raporun amacının ise hem Savunma Sanayii Başkanlığı hem de Türk savunma sanayii paydaşları için vizyon ortaya koymak ve hedeflere ulaşmak için yol göstermek olduğu ifade edilmektedir.

2024-2028 Stratejik Planı’nın ana hedefleri, sektörel rekabetçiliği ve sürdürülebilirliği artırmak, milli imkânlarla geleceğin teknolojilerini geliştirmek ve kurumsal kapasiteyi güçlendirmektir. Bu amaçla ihracatı artırma, çift kullanımlı teknolojilerle sivil-savunma etkileşimini destekleme ve finansal yapıyı iyileştirme adımları atılacaktır.

Aynı zamanda, çığır açan teknolojilere odaklanılarak yerli ve milli projeler geliştirilecek ve tedarik ekosistemi güçlendirilecektir. Kurumsal kapasiteyi geliştirmek adına dijital güvenlik, insan kaynağı ve paydaş iletişimi konularında iyileştirmeler yapılacaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER