Ekonomi

Sofralık zeytini yine sıcak vurdu: Fiyat artışı bekleniyor

Ekonomi - Geçen yıl, kuraklığın vurduğu zeytinde bu yıl da sıcak ve yağış yetersizliğinden rekolte artışı gerçekleşmedi. Zeytinler, dalında buruşurken kalibre artışı sorunu dolayısıyla sofralık zeytin fiyatında artış bekleniyor.

Sofralık zeytini yine sıcak vurdu: Fiyat artışı bekleniyor
20-10-2024 12:39

Türkiye'de zeytin ağacı sayısı her geçen yıl artış göstererek 20 yılda 99 milyondan 201 milyon 770 bine ulaştı.

Zeytin üretiminde bu yıl, geçen yıla göre rekolte artışı bekleniyor. Rekolte artışına rağmen sıcak hava ve yetersiz yağış nedeniyle sofralık zeytin irileşmediği için kalibrasyonu arttı.

Dalında buruşan, büyüyemeyen, bir kilogramdaki adet sayısı artan zeytinin, yağlık zeytin olarak kullanılacak olmasından sofralık zeytin üretiminde sıkıntı bekleniyor.

Sofralık zeytinin azlığından dolayı fiyatında artış öngörülüyor.

"ARZ- TALEP NEDENİYLE FİYATLARA YANSIYABİLİR"

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Türkiye genelinde birçok ilde zeytin üretiminde artış olduğunu gözlemlediklerini belirtti. Çandır, "İklim değişikliğinden kaynaklı zeytinin kalitesinde sorun var. Gerekli yağmur almadığı için kalibrasyonda sorun var. Bu yıl sofralık zeytinde sıkıntı ihtimali yüksek. Ürünler olgunlaşmadığı için yeterli kalibrasyona ulaşmadı. Arz- talep nedeniyle fiyatlara yansıyabilir." diye konuştu.

"ZEYTİNYAĞI FİYATINDA ARTIŞ BEKLEMİYORUZ"

Zeytinyağı fiyatlarında artış beklenmediğini anlatan Çandır, "Avrupa'da yaklaşık 9,5 avroya yükselen zeytinyağı fiyatı bu yıl 6,5 avro. İspanya'da geçen yıl üretim olmadığı için fiyat yükselmişti. Sektörün en büyük endişesi fiyatın 5 avroya düşmesi. Bu yıl zeytinyağında Türkiye'de fiyat artışı beklemiyoruz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER