8 Aralık günü Suriyeli muhalifler ve Heyet Tahrir Eş-Şam Esed yönetiminin merkezi başkent Şam’ı ele geçirmiş 61 yıllık Baas rejimi son bulmuştu.
Rejimin düşmesinden 3 gün sonra Şam’ın kontrolünü ele geçiren muhalifler Esed’in seri üretim yaptığı uyuşturucu maddesi 'Captagon' uyuşturucu maddesini ele geçirmişti.
COLANİ CAPTAGON ÜRETİMİNİ DURDURACAĞINI AÇIKLADI
HTŞ komutanı Colani ise Esed rejimini dünyanın önde gelen Captagon kaynağı üretimi ve ticareti ile suçlamış ve gerekli önlemleri alarak ticaretini durduracaklarını açıklamıştı.
Körfez ülkelerinde en çok kullanılan yasaklı maddelerin başında gelen Captagon 'amfetamin tipi' uyarıcı olarak biliniyor. Geçtiğimiz yıl Arap Birliği’nde ise Esed’e karşı olarak Körfez ülkeleri pazarlık kozu olarak kullanmış, bölge ülkeleri yasadışı kullanılan uyuşturucu maddesinin ticaretini engellemek için adımlar atmıştı.
ÜRDÜN'ÜN ÇABALARI SONUÇ VERDİ
Aljazeera’nın haberinde yer alan bilgilere göre, Ürdün Dışişleri Bakanlığı ise Amman’da düzenlenen Arap bakanlar toplantısında Ürdün, Şam ve Irak’ta Captagon üretim tesislerini tespit etmek için işbirliği yapmayı kabul etmişti. Anlaşmadan bir hafta sonra ise en büyük Captagon üretim tesisinde üretim yapan 'Marai el-Ramthan ve ailesi' düzenlenen hava saldırısında öldürülmüştü.
SURİYE'NİN EKONOMİSİNİ AYAKTA TUTAN UYUŞTURUCU: CAPTAGON
Suriye 2011 yılında yaşanan iç savaş ve Esed saldırıları sonrasında bölge uluslararası olarak izole edilmiş, ülke çatışmalar nedeniyle ekonomik kriz ile mücadele etmeye başlamıştı.
Esed ise ülke ekonomisine katkı sağlayacak yeni bir can suyu arayışına girmiş, uyuşturucu üretimi ve kaçakçılığına başvurduğu yandaşları tarafından ifade edilmişti.
New Lines Enstitüsü’nün yayınladığı rapora göre ise Suriye hükümetinin "Captagon üretimi ve kaçakçılığında teknik ve lojistik destek için Hizbullah gibi diğer silahlı gruplarla yerel ittifak yapılarını kullandı'’ dedi.
HEDEF: ZENGİN KÖRFEZ ÜLKELERİ
Uzmanlar ise Captagon üretimini dünyada en fazla yapan ülkenin Suriye olduğunu asıl hedef kitlenin ise zengin Körfez ülkeleri olduğunu dile getiriyor.
Rejimin devrilmesinden sonra ise Duma ilçesindeki bir fabrika da uyuşturucu imalathanesi keşfedilmiş, Middle East Institue’nın 2021 yılı raporlarında ise yurt dışında değeri 6 milyar dolar olan Captagon ele geçirilmiş 25 milyon uyuşturucu hapına ise el konulmuştu.
UYUŞTURUCU ÜRETİMİNİN ARKASINDAKİ İSİM: MAHİR ESED
Suriye’nin en güçlü uyuşturucu üreticisi olduğu iddia edilen Esed’in kardeşi Mahir Esed olduğu bilinirken, AFP muhabirleri ise Şam dışında bulunan bir taş ocağına girerek ihraç edilmek üzere hazırlanmış tonlarca uyuşturucu madde ele getirdi ve yakılarak yok edildi.
UYUŞTURUCU TİCARETİ MAHİR ESED'İN ELİNDEYDİ
Esed ailesinin uyuşturucu ticaretinde yer aldığı kanıtlarıyla tespit edilirken Duma’daki bir cips fabrikasını ele geçiren Mahir Esed fabrikayı uyuşturucu üretiminin merkezi haline getirdi. Tesiste muhalif güçler tarafından paketlenmiş binlerce uyuşturucu madde bulundu. Şam’ın ele geçirilmesinin ardından ise Mahir Esed ve ekibi delilleri ortadan kaldırmak için fabrikayı yakmak istemiş ancak başarılı olamadıkları öğrenilmişti.