MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Abdullah Öcalan’ın tecridinin kaldırılmasına ilişkin yaptığı açıklama sonrasında TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan İmralı’ya giderek Öcalan ile görüşmüştü. DEM Partililerin görüşmesi sonrasında ardından siyasi partilerde tek tek ziyaret edilerek yeni sürece ilişkin detaylar konuşuldu.
2013-2015’de yaşanan barış sürecinin ardından terörün son bulması için yeni bir yol haritası çizilmeye başlandı. Siyasi liderler, uzmanlar ve akademisyenler bu kez sürecin ümit verici olduğunu belirtirken Türkiye’de terörün son bulmasının bu kez mümkün olduğunu ifade ediyor.
TERÖRİST GRUPLAR NASIL SONA ERER?
Oksijen Gazetesi yazarı Selçuk Şirin ‘ Terör örgütleri neden ve nasıl sona erer?’ başlıklı yazısında yalnızca Türkiye’de değil Latin Amerika ve Asya ülkelerinde bazı dönemlerde terör grupları ile mücadele edildiğini kaleme aldı.
1968-2006 YILLARI ARASINDA TERÖRE DAİR ÇARPICI ANALİZ
RAND Corporation tarafından yayınlanan ‘Terörist gruplar nasıl son bulur?’ başlıklı araştırmasında 1968-2006 yılları arasında dünyanın farklı yerlerinde faaliyetleri son bulan 648 terör örgütü grupları analiz edildi.
Siyasi Çözüm- Yüzde 43
Terör örgütlerine yönelik hazırlanan raporda 40 yıl boyunca faaliyet gösteren örgütlerin yüzde 43’ü siyasi çözüm ile son bulurken siyasi müzakereler ile süreci tamamlayarak faaliyetlerini sonlandırdı. Toplumda ve bölgede kutuplaşmaya yol açan ve yarattıkları tahribat nedeniyle farklı gruplar arasında düşmanlığa yol açan teröristler bir araç olarak görülürken barışın siyasi bir irade tarafından inşa edilmesi terörün sona erdirilmesinde en büyük rolü oynamaktadır.
Polis ve İstihbarat- Yüzde 40
Siyasi çözüm sonrasında terörist grupların sona ermesinde en etkili rolü polis ve istihbaratın yürütmüş olduğu operasyonlar yer alır. Terör örgütlerinin sona erdirilmesinde yüzde 40 etkiye sahip olan polis ve istihbarat bölgedeki küçük ve marjinal desteğe sahip olan terör gruplarının sona erdirilmesinde aktif rol oynamaktadır.
Askeri Müdahale- Yüzde 7
Terör örgütleri ile mücadelede askeri müdahale genellikle devletin başvurduğu ilk yöntemler arasında yerini alsa da tarih boyunca etkisi az olan yöntemler arasındadır. RAND raporunda terör örgütlerinin yalnızca yüzde 7’si askeri müdahale ile sona ermiş ve diğer yöntemlere göre düşük bir başarı sağlamıştır.
Askeri müdahalelerin sivil kayıplarına yol açması yerel halk arasında devlete karşı tepkiyi arttırarak yeni üyeleri terör gruplarına kazandırmaya olanak tanır. Özellikle dini veya ideolojik bir motivasyona sahip terör grupları askeri müdahalelere rağmen uzun süre direnç gösterebilmektedir.
Teröristlerin Zaferi- Yüzde 10
RAND raporunda üye sayısı 10 bini aşan terörist grupların, büyüklüğü ve yerel desteğe bakıldığında yüzde 25 oranında hedeflerine ulaşarak zafer kazanıyor. Yüzde 50 oranındaki kesim ise siyasi müzakereler sonucunda faaliyetlerine son veriyor. Yerel desteği yüksek olan terör gruplara askeri ve polis müdahalesi yetersiz kalırken bu gibi örgütler siyasi çözüm süreciyle sonlandırılıyor.