Teknoloji

Türkiye'de otomotiv sektörü ne durumda: İşte son rakamlar!

Türkiye'de otomotiv sektörünün son üç ayına dair veriler paylaşıldı. Buna göre üretimde durgunluk sürerken, istihdam korunuyor.

Türkiye'de otomotiv sektörü ne durumda: İşte son rakamlar!
21-10-2024 12:08

OSS Derneği, otomotiv satış sonrası sektörüne yönelik 2024'ün üçüncü çeyrek performansını değerlendirdiği kapsamlı bir rapor yayımladı. Rapor, sektörün temkinli bir başlangıç yaptığı 2024 yılının üçüncü çeyreğinde durgunluğun devam ettiğini ortaya koyarken, üretim kapasitesinde ve istihdamda bazı olumlu sinyaller dikkat çekiyor.

Otomotiv sektöründe ihracatta artış var

Yayınlanan verilere göre, 2024'ün üçüncü çeyreğinde yurt içi satışlarda dolar bazında ortalama yüzde 108'lik bir düşüş yaşandı. Bununla birlikte, ihracatta ise yüzde 23,1 oranında artış gözlemlendi. En dikkat çeken gelişmelerden biri ise üretici firmaların kapasite kullanım oranının yüzde 76,15 seviyesine ulaşması oldu. Bu oran, bir önceki çeyrekte yüzde 75,22 olarak kaydedilmişti.

turkiyede-otomotiv-sektoru-ne-durumda-iste-son-rakamlar

İstihdam açısından değerlendirildiğinde, sektörün bu alandaki direncini sürdürdüğü görülüyor. Anket sonuçlarına göre, üretici ve dağıtıcı üyelerin yüzde 43,1'i istihdamını korurken, yüzde 35,4'ü ikinci çeyreğe göre iş gücünü artırdı. Bu durum, sektörün durgunluğa rağmen en azından iş gücü açısından istikrarını koruduğuna işaret ediyor.

Yok artık: Şarjı hiç bitmeyen elektrikli otomobil geliyor!

Yok artık: Şarjı hiç bitmeyen elektrikli otomobil geliyor!

E-Cat şirketi, sürüş esnasında şarjı hiç bitmeyen ve hatta şarjını artırabilen bir elektrikli otomobil üzerinde çalışıyor.

OSS Derneği’nin anketine katılan firmaların yüzde 30,8’i önümüzdeki üç ayda yeni yatırım yapmayı planladığını belirtti. Bu oran, bir önceki ankette yüzde 13 seviyesindeydi.

Sektördeki en büyük sorunlar arasında maliyetlerdeki aşırı artış ve nakit akışı problemleri yer almaya devam ediyor. Anket sonuçlarına göre, maliyet artışları yüzde 72,3 ile en büyük sorun olarak öne çıkarken, nakit akışı problemleri yüzde 60 ile ikinci sırada bulunuyor.

Siz bu rakamlar ve ülkemizdeki otomotiv sektörrünün mevcut durumu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sektörde son çeyreğin nasıl seyretmesini bekliyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

ihrarcatotomotiv sektörü Türkiye
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER