Yaşam

Uzmanlar açıkladı! Beyin en çok bu yaşlarda yaşlanıyor

Yapılan bir araştırmada 13 proteinin beynin yaşlanmasıyla doğrudan alakalı olabileceği tespit edildi. Uzmanlar özellikle 57, 70 ve 78 yaşlarına dikkat çekiyor.

Uzmanlar açıkladı! Beyin en çok bu yaşlarda yaşlanıyor
11-12-2024 17:08

Bilim insanlarının yeni çalışması yaşlanmayı geciktirmeyi hedefliyor. Yapılan çalışmada 13 proteinin beynin yaşlanmasıyla doğrudan alakalı olabileceği tespit edildi. Ancak söz konusu bulguların demans (bunama) hastalığı gibi spesifik çözümlerde kullanılabilmesi için daha fazla bulguya ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Live Science'nin haberine göre; yapılan araştırmada 45-82 yaş aralığında olan 11.000 kişinin manyetik rezonans görüntüleme beyin taramaları (MRI) incelendi ve bu kişilerin beden yaşı ile beyin yaşı arasındaki fark belirlendi. Böylece beynin ne ölçüde hızlandırılmış yaşlanmaya maruz kaldığı saptandı. Daha sonra bu kişilerden 5000 katılımcının kanındaki 3000 protein incelendi. Bunun sonucunda beyin yaşlanmasıyla ilişkilendirilen 13 protein keşfedildi.

Beyin en çok bu yaşlarda yaşlanıyor

50'Lİ VE 70'Lİ YAŞLAR KRİTİK

Beyin yaşlanmasıyla en güçlü ilişkisi olduğu tespit edilen proteinlerden biri, 'brevikan'ın demans ve felç gibi hastalıklarla doğrudan ilişkili olduğu belirlendi.

Dahası tespit edilen 13 proteinin özellikle belli yaşlarda kanda çok yüksek oranda bulunduğunu ortaya kondu. Buna göre 57, 70 ve 78 yaşları yaşlanmanın en hızlı gerçekleştiği yaşlar.

Uzmanlar, Nature Aging dergisinde yayınlanan makalede söz konusu bulguların gelecekteki yaşlanma karşıtı çalışmalara referans olabileceğini yazdı.

Beyin en çok bu yaşlarda yaşlanıyor

BEYNİN YAŞLANMASINI ETKİLİYOR

Uzmanlar, "beyin dalgaları" buluşunun kandaki protein seviyesinin beyin fonksiyonlarındaki değişimi etkileyebileceğini belirtti. Ancak protein miktarı ve beyin fonksiyonları arasındaki ilişkinin, beyin işlevlerindeki bozuklukları teşhis ve tedavi etmek noktasında hâlâ belirsiz kaldığını vurguladı.

Örneğin, çalışmanın çoğunlukla Avrupa kökenli yaşlı insanlar üzerinde yapıldığını; farklı ırk ve etnik kökenli kişilerde de aynı dalgalanmaların gözlenip gözlenmeyeceğini bilmediklerini vurguladılar.

Ayrıca bu 13 proteinin beyne nereden geldiği de henüz belirsiz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER