Dünya

Uzmanlar Haber7’ye değerlendirdi: 'İsrail’in Nasrallah suikastinin karanlık noktaları'

Hizbullah'a yönelik nokta operasyonlarının sonunda Hasan Nasrallah'ı öldüren İsrail'in bölgeyi terörize eden saldırıları ve yeni oluşan denklemleri uzmanlar Haber7'ye yorumldı.

Uzmanlar Haber7’ye değerlendirdi: 'İsrail’in Nasrallah suikastinin karanlık noktaları'
29-09-2024 04:39

Haber7 - ÖZEL

İsrail’in siber saldırılarla şok operasyonlar düzenlediği Lübnan’da Hizbullah’ın üst kademesini ve son olarak örgüt lideri Hasan Nasrallah’ı vurması geniş yankı uyandırdı. Hizbullah’ın tepe yönetiminin tamamı saf dışı kalırken, yakın gelecekte bölgeyi nelerin beklediği, İsrail’in hangi hamleleri gerçekleştirebileceği ve İran’ın mevcut denklemdeki konumunu uzmanlarla konuştuk.

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Furkan Kaya, Hizbullah’ın geçmişteki direnişinin İran desteğiyle şekillendiğini ve İsrail’e karşı güçlü bir mücadele sergilediğini belirtti. Ancak, son dönemde yaşanan suikastlar ve İran’ın stratejileri hakkında sorgulayıcı bir bakış açısı sundu.Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü Uzmanı Dr. Mehmet Rakıpoğlu, İsrail’in kayıplarının ardından aldığı önlemlerin arkasında Amerika’nın desteğinin olduğunu vurguladı. Rakıpoğlu, İran’ın savaşma isteğinin azaldığını ve bunun bölgesel bir savaşı tetiklemeyeceğini öngördüğünü ifade etti. Ancak, Hamas’ın direniş gücünün, savaşın dinamiklerini değiştirebileceği konusunda da dikkat çeken sözler sarf etti.Güvenlik İstihbarat Terörizm Araştırmaları Derneği Başkanı Cihad İslam Yılmaz, Hizbullah’ın Nasrallah sonrası vereceği cevabın, örgütün geleceği açısından kritik önemde olduğunu belirtti. Yılmaz, yeni liderliğin, Nasrallah’ın ölümünü bir misilleme gerekçesi olarak kullanma olasılığının yüksek olduğunu ifade etti.

İşte o değerlendirmeler...

KAYA: KARANLIK NOKTALAR VAR

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Furkan Kaya:

7 Ekim’den bu yana yaşanan bir vahşet ve soykırım var. Bunun tarihi derinliği de var. 75 yıldır Filistin halkı kendi topraklarında ölüm görüyor. Kendi topraklarından koparılıyor ve orada Müslümanlara karşı ciddi bir katliam var.

1982 yılındaki Sabra ve Şatilla Katliamı sonrasında Hizbullah’ın İsrail’in bu ilerleyişine karşı bir direniş örgütü olarak İran desteğiyle oluşturuldu. Bölgede hem İran’ın paramiliter milis gücü olarak kurulması, desteklenmesi ve 2006’daki İsrail Lübnan Savaşı’na kadar olan süreçte Hizbullah İsrail’in saldırılarına karşı direnç noktasıydı. 2006’da 44 gün süren savaşta Lübnan, İsrail ordusuna ciddi zayiat verdi. İsrail ordusu o savaşı adeta kaybetti. O günden bugüne kadar Hizbullah hem teçhizatlandı hem silahlarını geliştirdi. Mukavemet gücünü arttırdı.

7 Ekim’den sonra özellikle İsrail’in kuzeyindeki yerleşim yerlerinin boşaltılması ve Lübnan,’ın bu noktaları bombardıman altına alma suretiyle denge sağlamaya çalışıldı. Bu geldiğimiz nokta özellikle 7 Ekim’den bu yana kadar daha farklı bir pozisyonu karşımıza çıkarıyor.

Bu katliam öncesinde birçok suikast gerçekleştirildi. Bunların belki en önemlilerinden biri İran Cumhurbaşkanı’nın helikopterinin düşmesi veya düşürülmesiydi. Arkasından Filistin davasının en önemli ismi İsmail Haniye, İran Cumhurbaşkanı’nın yemin töreninin ardından kaldığı konuk evinde şehit edildi. Arkasından Fuat Şükrü’nün aynı şekilde öldürülmesi... Arka arkaya yapılan bu suikastler, İran’ın yetersizliğini veya kabiliyetsizliğini mi gösteriyor? Yoksa İran içinde özellikle istihbarat seviyesinde bir zafiyet olduğu mu karşımıza çıkıyor? Veya İran içerisinde başka İranlar mı var? Çünkü bu süre zarfı içerisinde böylesi saldırılar sonrası edilen yeminler ve İsrail’e muhakkak karşılık verileceğine dair sözlerin ardından bunu sağlayan bir hamle görmedik.

Son siber saldırının ardından Nasrallah’ın gerçekleştirdiği konuşma da ezber bozmamıştı. Çok ses yükseltemediler. Bütün bunların arkasından Nasrallah’ı hedef alan söz konusu saldırının gerçekleşmesi biraz enteresan. Muhtemelen uzun süredir Nasrallah takip ediliyordu. Hizbullah içerisinde değişim dönüşüm isteyenler veya artık İran içerisinde başka derin bir İran mı, yoksa MOSSAD’ın etkisiyle mi bunun yapıldığı noktasında bence çok karanlık noktalar var.

HİZBULLAH BÖLÜNECEK Mİ?

Peki şimdi ne olacak? Hizbullah’ın bölünmesinin söz konusudur. Hizbullah yoluna nasıl devam edecek? İran Hizbullah’a yeni lider mi belirleyecek? Yoksa Hizbullah kendi içinden bir lider mi çıkaracak? Bunlar hep soru işareti. Ama tabii hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.