
Binlerce banka müşterisi, bankaların güvenlik zafiyeti gerekçesiyle mahkemelerde dava üstüne dava açarken, şimdi de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) şikâyet yağmuru başlattı.
BDDK sitesi üzerinden verilen şikâyet dilekçelerinde, bankaların mobil uygulamaları üzerinden mevduatlarının boşaltıldığı, hem kredi hem de nakit avans çekilerek dolandırıcıların hesaplarına aktarılarak mağdur oldukları vurgulandı. Söz konusu işlemleri ilgili bankaların tüm birimlerine bildirmelerine rağmen başvurularının dikkate alınmadığını belirten tüketiciler, BDDK’nın denetim yapmasını istedi.
''SABAH BORÇLA KALKTIM''
Gündüz kendilerine verilmeyen kredilerin gece yarısı dolandırıcılara verildiği, vadesinin dolmasına günler kala mevduatının bozularak başka hesaplara aktarıldığı, hayatı boyunca kredi kartından nakit çekmezken dolandırıcının çektiği nakitin borç olarak kendisine kaldığını anlatan binlerce dava dilekçesi mahkemelere verilirken tüketiciler, güvenlik açıkları nedeniyle bankaların denetlenmesini istediler.
“Bana 80 bin lira kredi verse BDDK’dan ceza yiyeceğini söyleyen banka, dolandırıcılara 400 bin lirayı neye dayanarak verdi”, “20 bin lira emekli maaşı olan bana gece yarısı 250 bin lira krediyi nasıl verdi”, “Yıllardır ev almak için biriktirmeye çalıştığım paramı gecenin birinde vadesini bozarak, dolandırıcılara nasıl verdiler”, “Gece parayla yattım, sabah borçla kalktım” diyen binlerce mağdur, gruplarında BDDK’nın resmi internet sitesi linkini paylaşarak birbirlerini şikayet etmeye çağırdılar. Söz konusu bankaların denetlenmesini isteyen mağdurlar, BDDK elektronik şikâyet sistemi üzerinden verdikleri dilekçelerinde özetle şöyle dediler:
''ELEKTRONİK PARA KURULUŞU SİSTEMİNDEN TRANSFER ETTİLER''
“x bankası mobil aracılığıyla hesabıma girilerek adıma 200 bin lira kredi çekildi. 50 bin lira artı para ve 22 bin lira kredi kartından nakit avans çekildi. Ayrıca kredi kartından 250 bin lira harcama yapıldı. Bu çekilen tutarlar elektronik para kuruluşu sistemi üzerinden transfer edildi. Bütün bu işlemler sabahın beşi ile beş buçuğu arasında gerçekleşti. Ne müşteri hizmetleri tarafından arandım ne de benden onay istendi. Ben de yapılan işlemleri fark edip aynı gün, sabah ilk mesainin başlamasıyla bunların benim tarafımdan yapılmadığına dair itirazları yaptım. Ayrıca siber suçlarla mücadele birimini de aradım. Banka itirazımı reddetti. Ancak bankanın güvenlik açığı var ve binlerce kişi dolandırıldı. Lütfen sesimizi duyun.”
SIRADA KAMU DENETÇİLİĞİ VAR
Banka mağdurları Whatsapp yazışmalarında BDDK’ya yaptıkları şikayetlerin ardından TBMM Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuruyu konuşmaya başladılar. Kurumun internet sitesinde “Ombudsmana başvurmak anayasal hakkınızdır, Türkiye’nin hak arama kurumuyuz, mahkemeye gitmeden önce bize gelin, her yıl ortalama 100 bin vatandaşımıza yardımcı oluyoruz” yazıları dikkat çekiyor.
BİLİRKİŞİLER NE DİYOR
Uyurken banka hesabından kredi çekildiği, paranın dakikalar içinde başka bankalara aktarıldığı, kredi kartı bilgilerinin kopyalanarak borçlandırıldığı gerekçesiyle Türkiye’nin çeşitli illerinde süren davalarda, bilirkişi raporları güvenlik açıkları nedeniyle kusurun büyük oranda bankaya ait olduğu özetle şöyle ifade ediliyor:
“Davalı bankanın sunduğu log kayıtları ve diğer bilgi belgelerden, işlemin normal dışı bir ödeme, fon transferi ya da davranış deseni gösterip göstermediğiyle ilgili risk unsurlarının takip edilmediği, müşterilerin uyarılmaması ve ek güvenlik önlemleri almaması nedeniyle davalı bankanın ilgili sistemler üzerinde son teknolojik gelişmeler kapsamında alınabilecek tüm önleyici ve güvenlik tedbirlerini almadığı sonucuna varılmıştır. Banka, davacı müşterisi için tipik hesap kullanım profili oluşturması gerekirken oluşturmamış. Bu olsaydı davacının kullanım alışkanlıklarıyla örtüşmeyen saatlerde mobil uygulamaya girildiği görülür, gerekli önlem ilk andan itibaren alınırdı. Riskli işlem takip yükümlülüğü de yerine getirilmemiş. Ayrıca tüketici sözleşmesinde çektiği krediyi somut gerekçe olmadan başka bir bankaya, aracı kuruma transfer edemeyeceği hükmüne rağmen kredi parasının kısa süre içinde başka bankaya transferine izin verilmemeliydi. Tüm bu nedenlerle bankanın kusurlu olduğu kanaati hasıl olmuştur.”