Gündem

Volkan Konak'ın ölümünde ihmal iddiası: Yüzlerce kişinin konakladığı otelde hiç doktor yok

Şarkıcı Volkan Konak’ın sahnede kalp krizi geçirerek öldüğü KKTC’deki otelde doktorun bulunmadığı, ilk müdahaleyi dinleyiciler arasındaki doktorların yaptığı öğrenildi. Turizm sektöründeki sağlık eksiklikleri yeniden gündeme geldi.

Volkan Konak'ın ölümünde ihmal iddiası: Yüzlerce kişinin konakladığı otelde hiç doktor yok
01-04-2025 17:39

HABER7

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Grand Sapphire Resort otelinde sahne alan şarkıcı Volkan Konak (58), konser sırasında geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti. Ramazan Bayramı'nın birinci günü gerçekleşen olayda, şarkıcıya sahnede ilk müdahaleyi hastanede görevli sağlık ekiplerinin değil, seyirciler arasındaki doktorların yaptığı öğrenildi.

Konak’ın sahnede fenalaşarak hayatını kaybetmesi, 5 yıldızlı otellerdeki acil sağlık hizmetlerinin yeterliliğini yeniden gündeme getirdi. Binlerce kişinin konakladığı lüks otellerde yeterli sağlık ekibi bulunmaması tartışmalara neden oldu.

İlk müdahalenin otel reviri yerine seyirciler arasında bulunan bir kardiyoloji profesörü tarafından yapılması, acil sağlık sistemindeki eksiklikleri gözler önüne serdi.

Yere yığıldığı anda Volkan Konak’a ilk müdahaleyi yapan doktorlardan birimim Kulak Burun Boğaz uzmanı Ahmet Görkem Yasak olduğu öğrenildi. KBB doktoru Yasak, Instagram hesabından paylaştığı mesajda, 20 yıl önce Konak’ın öğrenci yurduna gelerek kendilerine yardım sözü verdiğini, 20 yıl aradan sonra kendisinin doktor olarak Konak’a ilk müdahaleyi yaptığını söyledi.


‘DEFALARCA UYARDIM’

Otellerdeki sağlık ekipleri eksikliğiyle ilgili görüş bildiren uzmanlar, büyük otellerde tam teşekküllü sağlık ekibinin ve acil müdahale için gerekli cihazların zorunlu olması gerektiğini vurguladı. Yönetmeliklerin yeterli olup olmadığı ise yeniden tartışma konusu oldu.

Şarkıcı ve doktor Ferhat Göçer, meslektaşı Volkan Konak’ın ölümüyle ilgili açıklamalarda bulundu. Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG) Başkanı Göçer, bu tür organizasyonlarda sağlık ekiplerinin zorunlu olması gerektiğini belirtti. Göçer, “Volkan Konak’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyorum, ama aynı zamanda çok kızgın ve düşünceliyim. Bu tür organizasyonlarda ambulans ve profesyonel CPR ekibi bulunmalı. Otel yetkilileri ve hükümet yetkililerini defalarca uyardım. Kalp krizlerinde saniyeler bile hayati önemde. Gecikmenin telafisi yoktur. Soruşturmanın takipçisi olacağız.” dedi.

Gazimağusa Devlet Hastanesi Başhekimliği’nden yapılan açıklamada, sanatçının sahnede entübe edilerek hastaneye kaldırıldığı, 00.17’de hastaneye “ex duhul” olarak giriş yaptığı ve yapılan bütün tıbbi müdahalelere rağmen kurtarılamadığı bildirildi.


OTEL KABUL ETTİ: DOKTOR YOKTU

Sanatçıya ilk müdahalenin seyirciler arasındaki doktorlar tarafından yapılması ve otelde bir doktorun bulunmadığı yönündeki iddiaların ardından otel yetkilileri açıklama yaptı.

Grand Sapphire Resort otel yönetimi, sürekli görev yapan doktorun bulunmadığı bilgisini teyit etti. Milliyet gazetesinde yer alan habere göre otel yönetiminin açıklaması şöyle:

“Otelde sürekli doktor bulundurma zorunluluğu yok. Ancak anlaşmalı hastaneden bir hemşire 7/24 otelde görev yapıyordu. İlk müdahaleyi seyirciler arasında bulunan bir kardiyoloji profesörü yaptı. Ancak tüm çabalara rağmen sanatçımızı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz.”

Sahnede kalp krizi geçiren Volkan Konak'ın yere yığıldığı anlar kameraya yansıdıSahnede kalp krizi geçiren Volkan Konak'ın yere yığıldığı anlar kameraya yansıdı

ZORUNLU OLMALI

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), şarkıcı Volkan Konak’ın otelde aniden rahatsızlanarak hayatını kaybetmesinin, ülkede turizm sektöründeki sağlık hizmetlerinin yetersizliğini bir kez daha acı şekilde ortaya koyduğunu bildirdi.

KKTC Türk Tabipler Birliği açıklamasında otellerde acil sağlık hizmetlerinin kanuni mecburiyet haline getirilmesi gerektiği vurgulandı.

Konuya ilişkin endişelerin daha önce Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre  Bakanlığı ile paylaşıldığı hatırlatılan açıklamada, otellerdeki sağlık birimlerinin asgari standartlarının artırılması ve acil durum protokollerinin geliştirilmesi gerektiğinin, iş birliğine açık olunduğunun vurgulandığı kaydedilerek, bugüne dek somut düzenleme ve girişim yapılmadığı ifade edildi.

KTTB açıklamasında, “Yetki Turizm Bakanlığı’nda olup, düzenlemeler ‘Oteller Tüzüğü’ kapsamında acilen yapılmalıdır. Her otelde ilk yardım eğitimi almış personelin bulunması, tam donanımlı revirlerin oluşturulması ve kalabalık organizasyonlarda tam teşekküllü sağlık ekiplerinin hazır bulundurulması zorunlu hale getirilmelidir.” denildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER