Adanalı sanatçı Ferdi Tayfur, Antalya'da dün akşam tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Tayfur'un doğduğu Adana'nın Yüreğir ilçesi kırsalındaki Taşçı Mahallesi'nde bulunan anne tarafından akrabaları, sanatçının arkasından dualar okudu. Tayfur ile olan anılarını paylaşan akrabaları, sanatçının babasını kaybetmesinin ardından küçük yaşlarda tarlada çalıştığını, daha sonra muavinlik yaptığını, gençlik yıllarında ise İstanbul'dan kente giyim malzemeleri getirip satarak geçimini sağlamaya çalıştığını anlattı.
Anne tarafının müziğe yatkın olması nedeniyle Tayfur'un da sesinin çok güzel olduğunu ve İstanbul'da müzik sektörüyle tanışmasının ardından büyük üne kavuştuğunu söyleyen akrabaları, sanatçının köye de zaman zaman gelip, büyüklerini ziyaret etmeyi ihmal etmediğini söyledi.
Ferdi Tayfur'un son olarak yaklaşık 1,5 yıl önce köye geldiğini söyleyen teyzesinin oğlu emekli Yusuf Fikirci (60), "Ferdi ağabey, köyümüzde ırgatlık ve muavinlik yapıyordu. Ağabeyimle birlikte tişört satarlardı. İstanbul'a gider orada 1 ay kalır geri gelirlerdi. En son İstanbul'a gittikten sonra uzun zaman gelemedi. Ben o zamanlar küçük olduğumdan ağabeyimle daha çok vakit geçirirlerdi. Çok iyi bir insandı. Köye son olarak 1,5 yıl önce teyzemin oğlunun rahatsızlanması nedeniyle geçmiş olsun ziyaretine gelmişti. Oturduk, sohbet ettik, eskileri konuştuk ama o zaman biraz rahatsızdı" dedi.
"DOLMUŞLARDA ŞARKILARI ÇALINIRDI"
Akrabası Muammer Köymen (61) ise "Ferdi Bey, amcamın yanında muavinlik yapardı. Amcamın kayınbiraderi olur kendisi. Dayımın oğlu ile İstanbul'a sık sık gidip gelirlerdi. Burada getirdikleri tişörtleri satar tekrar dönerlerdi. Son gidişinde orada parladı. O zamanlar hep dolmuşlarda şarkıları çalardı. Ferdi Tayfur'u, Ferdi Tayfur yapan Adanalı dolmuşçulardır. Çok dinlerdik. Ben hala onun şarkılarını dinliyorum. Hiç kimseyi kırmadı, iyi insandı. Allah rahmet eylesin" diye konuştu.
'YETİM KALDI, MADDİ ÇOK ZORLUKLAR ÇEKTİ'
Teyzesinin kızı Güzide Köymen de Ferdi Tayfur'un köyde maddi ve manevi çok zorluklar yaşadığını belirterek, şöyle konuştu:
"Çok çalışırdı, şarkı söylemeyi çok severdi. Dayılarım da zaten saz çalar, şarkı söyler, beste yaparlarmış. Ailede herkesin sesi güzeldir. Aileden gelme bir yatkınlık var, kendisinde de var ama şarkıcı olmak ona kısmetmiş. Tayfur ağabeyin hastalığı ve ölümü bizi çok üzdü. Türkiye'ye mal olan çok sevilen bir sanatçıydı ama köy yıllarında burada maddi manevi çok zorluklar çekti. Çok mücadeleler etmiş. Babası küçük yaşta öldüğü için yetim kaldı. Yetim kalıp hayata tutunmak kolay değil. Çok güçlükler yaşamışlar. Annem ve teyzemler hep anlatırdı. Tarladan pamuk toplayarak geçinirmiş. Tişört sattığı yılları hatırlıyorum. Daha sonra müzik hayatına atılınca orada hayatını düzene koydu."
"MAHALLEYE DESTEĞİNİ YARDIMLARINI ÇEKMEDİ"
Antalya'da tedavi gördüğü hastanede vefat eden 79 yaşındaki sanatçı Ferdi Tayfur'un çocuk ve gençliğinin geçtiği Adana'daki mahallesinde eski komşuları ve sevenleri büyük üzüntü yaşadı.
Merkez Seyhan ilçesi Hürriyet Mahallesi Muhtarı Ömer Atiz (40), AA muhabirine, Tayfur'un vefatından dolayı çok üzgün olduklarını söyledi.
Tayfur'un ailesinin mahallede birkaç evde kiracı olarak kaldığını aktaran Atiz, şöyle konuştu:
"Ferdi Tayfur çok iyi, değerli, kıymetli bir insandı. Mahalle halkı çok severdi. Mahallemize gelip giderdi. 4-5 yıl önce uzun kapüşonlu montla geldi. Sokakta duruyordum, benimle sohbet etti. Önce kapüşon nedeniyle tanımadım, çıkartınca tanıdım, birbirimize sarıldık, sohbet ettik. Bana mahallede kiracı olarak oturdukları evleri gösterdi. 'Sokakları gezmeye, mahalleme bakmaya geldim, sık sık gelirim.' dedi. Hatta çıkardı bana harçlık verdi. 'Üstüne başına elbise al, Adana'nın, mahallemizin çocukları giyinmeyi severler.' dedi. Mahallem adına Tayfur'un vefatından dolayı çok üzgünüz. Mahalleye desteğini yardımlarını çekmedi, destek verdi. Sık sık gelip bizi soruyordu."
"ÇOK KİŞİYE YARDIM ETTİ, DÖRT DÖRTLÜK İNSANDI"
Mahalle sakini 66 yaşındaki Kemal Kav da Tayfur'un ünlü olmadan önce yaşadığı mahallede babasının kahvesine sık sık geldiğini anlattı.
Tayfur'un mahallede kirada oturdukları bir evi gösteren Kav, "Ferdi Bey mahallemizin çocuğu, kapı komşumuz, kirvemiz. Gelip kahvede saz çalardı, çalışırdı. O, Müslüm Gürses hepsi yanımızdaydı. Zaman zaman hep görüşürdük. Annesi, babası burada otururdu. Buradan geçerken uğrardı. Çok kişiye yardım etti, dört dörtlük insandı. Vefatından dolayı mahallemiz, memleketimiz adına çok üzüldük." diye konuştu.
"KENDİSİ MAHALLEMİZİN MEDARIİFTİHARIYDI"
Kasım Eroğlu (62) da Ferdi Tayfur'un vefatı nedeniyle üzgün olduklarını belirterek, "Kendisi mahallemizin medarıiftiharıydı. Üzgünüz, yasını tutuyoruz. Sevdiğimiz değer verdiğimiz bir arkadaşımızdı. Allah gani gani rahmet eylesin." dedi.
Mahalle sakinlerinden Zerrin Avcı da Tayfur'un ailesinin bir dönem evlerinde kiracı olarak oturduğunu dile getirdi.
Ferdi Tayfur'un çok iyi bir insan olduğunu anlatan Avcı, "Dünden beri çok üzgünüm. Cenazesi burada olsa giderdim. Dünya iyisi insanlardı. Ünlü olduktan sonra gelirdi. Burada Kurban Bayramı'nda koyun dağıttı." değerlendirmesinde bulundu.