Teknoloji

Ölçüleri uyuyor... Nuh'un gemisi için Ağrı'ya geliyorlar!

Kaliforniya merkezli Noah's Ark Scans firması, Türkiye'nin doğusundaki Ağrı Dağı’nda yer alan ve Nuh’un Gemisi’ne ait olduğu iddia edilen 160 metre uzunluğundaki Durupınar Formasyonu’nda kazı çalışmaları başlatmaya hazırlanıyor.

Ölçüleri uyuyor... Nuh'un gemisi için Ağrı'ya geliyorlar!
08-04-2025 17:39
Google News

ABD merkezli Noah’s Ark Scans adlı araştırma grubu, Ağrı Dağı’na 30 kilometre mesafede yer alan ve 163 metre uzunluğunda olan bu oluşumun gerçekten bir gemi olabileceğini düşünüyor.

ŞİMDİYE KADARKİ EN DETAYLI TESTLER YAPILACAK

Araştırmacılar, öncelikle bölgede radar taramaları ve toprak örnekleriyle tahribatsız testler yapacak.

Proje yöneticisi Andrew Jones, “Yapının aktif bir toprak akıntısı bölgesinde olması ve zorlu kış şartları nedeniyle korunması önceliğimiz" dedi.

NUH'UN GEMİSİNİN OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

Daha önce alınan 22 toprak örneğinde, çürüyen ahşapla uyumlu şekilde düşük pH, yüksek potasyum ve organik madde bulundu. Ayrıca iç bölgelerdeki otlar, sonbaharda dışarıya göre daha hızlı sararıyor.

Radar taramalarında 22 ft (6,7 metre) derinlikte düzenli dikdörtgen şekiller tespit edildi. Bunların geminin iç bölmeleri olabileceği düşünülüyor.

DENIZ CANLILARINA İLİŞKİN KALINTILAR BULUNDU 

2023 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde yapılan analizler, toprakta kil benzeri maddeler, deniz tortulları ve deniz canlılarına (örneğin yumuşakçalar) ait kalıntılar bulunduğunu gösterdi. Bu kalıntıların 3.500 ila 5.000 yıl öncesine ait olduğu belirlendi.

Bu sonuç, Durupınar bölgesinin, Tevrat’ta anlatılan büyük tufan döneminde su altında kaldığına işaret ediyor.

TEVRAT'TAKİ BOYUTLA VE KONUMLA UYUŞUYOR

 Tevrat’a göre Nuh’un Gemisi 300x50x30 arşın ölçülerindeydi. Standart Mısır arşınına göre bu 157 metreye denk geliyor. Durupınar oluşumu ise 163 metre uzunluğunda.

Ayrıca Tevrat, geminin “Ararat Dağları”na oturduğunu belirtir. Durupınar, Türkiye’nin en yüksek zirvesi olan Ağrı Dağı’na sadece 30 km uzaklıkta. 

KORUMA PLANI OLUŞTURULACAK

Araştırmacılar, şu ana dek elde edilen bulguların umut verici olduğunu ancak kazıya başlamadan önce yeterli kanıt ve bir koruma planı oluşturulacağını vurguluyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA