Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğinde Esad'ı deviren muhalif gruplar, 8 Aralık'ta yönetimi ele geçirmişti. Bu grupların lideri olan Ahmed Şara, fiili olarak Suriye Devlet Başkanı konumunda. Ülkeler de başkent Şam'ı ziyaret ettiklerinde Şara'yla görüşüyor.
Suriye'de yönetimin değişmesiyle ülkenin yeniden ayağa kaldırılmasıyla ilgili çalışmalar devam ederken, Esad döneminde yapılan anlaşmalar da yeniden değerlendiriliyor. Bunlardan en önemleri, Rusya'yla Esad arasında yapılan Tartus Limanı'nın ve Hmeymim Hava Üssü'nün kullanımına dair olan anlaşmalar.
TARTUS LİMANI ANLAŞMASI İPTAL EDİLDİ
Tartus Gümrük İdaresi Müdürü Riyad Cudi, yeni hükümetin Tartus Limanı'nın idaresine ilişkin Rus şirketi Stroytransgaz ile yapılan yatırım anlaşmasını feshettiğini söyledi.
Riyad Cudi, "Tartus limanının yönetimiyle ilgili Rus şirketiyle yapılan yatırım anlaşması iptal edildi. Liman faaliyetlerinden elde edilen tüm gelirler Suriye devletinin çıkarları için kullanılacak." ifadelerini kullandı
Al-Watan gazetesine konuşan Cudi, Rusya'nın anlaşmaya rağmen liman mekanizmalarını modernize etmediğini dile getirerek, "Liman işçileri, anlaşmanın şartlarına rağmen modernizasyon yapılmadan şirket tarafından kullanılan yıpranmış ekipmanları onaracak." dedi.
49 YILLIK SÖZLEŞME 2019'DA İMZALANMIŞTI
Rusya, Nisan 2019'da Esad ile Tartus Limanı'nı 49 yıllığına kiralama anlaşması imzalamıştı. Stroytransgaz ile yapılan sözleşme, limanın 49 yıl boyunca yönetimi ve modernizasyonuna yönelik 500 milyon dolardan fazla yatırım yapılmasını öngörüyordu.