Gündem

Türkiye'nin Akdeniz'deki harekatı dengeleri değiştirdi: Libya için tarihi temas

Türkiye’nin Libya’daki 5 yıllık stratejik hamlesi yeni sonuçlar doğuruyor. Başkent Trablus'a yönelik darbenin püskürtüldüğü harekattan yıllar sonra, ülkede birçok bölgeyi elinde bulunduran Hafter güçlerinin temsilcisi Ankara'ya geldi.

Türkiye'nin Akdeniz'deki harekatı dengeleri değiştirdi: Libya için tarihi temas
14-04-2025 16:39
Google News

HABER7

Akdeniz ülkesi Libya’da küresel şebekelerin planlarını alt üst eden Türkiye, ülkede yeni bir sayfa açılmasına öncülük ediyor. 2020 yılında gerçekleştirilen Barış Fırtınası Harekatı'nın etkileri günümüzde 'birleşik Libya' girişimlerinin temelini oluşturuyor.

TRABLUSGARP’TA TARİHİN AKIŞINI DEĞİŞTİREN HAMLE

Libya hükümetinin 5 ülke ve NATO’ya yaptığı askerî çağrıya cevap veren tek ülke olan Türkiye, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırası imzaladı. Tezkere 2 Ocak 2020’de TBMM’de kabul edildi.

Günümüzün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, o dönemde korgeneral rütbesi ile Türk Silahlı Kuvvetleri Libya Askerî Müşaviri olarak görevlendirildi.

6 Ocak’ta Türk keşif birliği Libya’ya ulaştı.

Türk plan subayları, meşru Libya güçlerine danışmanlık yaparak, isyancı Hafter gruplarının saldırılarına karşı tam bir hafta boyunca hava saldırılarına açık bir ortamda görev yaptı. Ölümle burun buruna vazife yürüten plan subaylarının hassas çalışmalarının ardından yerli ve milli ekipmanlar sahaya indi.

LİBYA’YA 'ÇELİK KUBBE'

Türkiye’den hareket eden fırkateyn, 12 Ocak’ta Trablus açıklarına ulaşarak hava şemsiyesi sağladı. Türk denizaltısı, 39 gün süreyle Akdeniz’in dibinde tetikte bekledi.

Aselsan’ın ürettiği KORKUT hava savunma sistemi, mekanize birliklerine havadan koruma sağladı.

Libya Vatiye Hava Üssü'ne konuşlanan KORKUT hava savunma sistemlerinin görüntüsü

Aselsan üretimi olan KALKAN takip ve arama radar sistemleri ile düşük ve orta menzilli hava savunma görev operasyonları icra edildi.

Kalkan-II hava radarı

Bayraktar TB2 SİHA’lar hem keşif hem operasyonel faaliyetlerde bulunarak darbeci güçlere karşı en ciddi hava operasyonlarını gerçekleştirdi.

Bayraktar TB2

Hafter güçlerinin kalkıştığı Libya darbesi böylelikle püskürtüldü.

Türkiye’nin meşru Libya hükümeti ile icra ettiği Barış Fırtınası Harekatı sonucunda, Akdeniz kıyısındaki başkent Trablus’ın düşmesi önlendi.

Ayrıca Libya ile Türkiye arasında imzalanan münhasır ekonomik bölge anlaşması ile Akdeniz’de deniz yetki alanlarının sınırlandırılması kararlaştırıldı. Bu tarihi önemdeki stratejik adımla birlikte Akdeniz’de Libya-Türkiye arasında hudut köprüsü kuruldu.


ANKARA’YA TARİHİ ZİYARET

Türkiye’nin 2020 yılında darbe girişimini önlediği Libya Ulusal Ordusu’nu denetimi altında tutan General Halife Hafter’in oğlu Korgeneral Saddam Halife Hafter, 4 Nisan 2025’te Türkiye’yi ziyaret etti.

Saddam Hafter, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ile görüştü.

Hafter daha sonra Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler tarafından kabul edildi.

ZAMANLAMA MANİDAR

Yakın dönemdeki gelişmeler nedeniyle ayrı önem taşıyan ziyaretin Libya’da 4 Nisan 2018’de başlayan kardeş kavgasının yıl dönümünde yapılması dikkat çekti.

Saddam Halife Hafter, geçtiğimiz yıl da Türkiye'yi ziyaret etmiş ve benzer şekilde Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’le bir araya gelmişti.

Halife Hafter’in bir diğer oğlu ve Libya Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Fonu Başkanı Belkasım Hafter de nisan ayında Bingazi’de Türk şirketleriyle bir araya gelmiş, arklı projeler için sözleşmelere imza atmıştı.

Belkasım Hafter, Temmuz 2024'te Ankara’ya gelerek Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmüştü.


MEŞRU HÜKÜMET VE HAFTER GÜÇLERİ BİRLEŞİYOR MU

Milliyet gazetesinin haberine göre, ziyaret, kardeş kavgasının sonlandırılması ile birleşik ve tek Libya ülkesinin oluşturulması hedefi kapsamında önemli stratejik adım olarak nitelendiriliyor.

LİBYA'NIN DOĞUSUNDA TÜRKİYE'YE YENİ ALAN

Yeni dönemde Türkiye'nin Libya'nın doğusunda da etkin şekilde faaliyet yürütmesinin planlandığı ifade ediliyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, geçtiğimiz temmuz ayında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Libya’nın doğusu ile de ilişkilerini geliştirdiğini belirtmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA