Sağlık

Yeni araştırma kanıtladı: Zona aşısı bunama riskini oranında azaltıyor!

İngiltere’de gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, zona aşısı bunama riskini oranında azalttığı gözlemlendi. 7 sene boyunca izlenen deneklerde, bunamaya dair bulguların gerilediği belirtildi.

Yeni araştırma kanıtladı: Zona aşısı bunama riskini   oranında azaltıyor!
09-04-2025 16:09
Google News

Stanford araştırmacıları tarafından yürütülen ve Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, zona aşısı bunama riskini oranında azalttığı keşfedildi.

Bu araştırmaya göre zona aşısı, kişiyi sadece zona hastalığına karşı korumakla kalmıyor, aynı zamanda yaşlanan beyin içinde önemli bir koruyucu görevi görüyor.

7 Sene Boyunca İncelendi

Zona aşısı

İngiltere ve Galler’de geniş çaplı sağlık verileri ile yapılan araştırmada, zona aşısının bunama üzerindeki etkileri incelendi. Bu çalışmada, zona aşısı olan kişilerin 7 sene içerisinde bunama belirtilerinde azalma olduğu teşhis edildi. Özellikle kadınlarda bu koruyucu etkinin daha güçlü olduğu gözlemlendi.

Bu Etkinin Tam Olarak Nedeni Bilinmiyor

Zona aşısı olan bir yetişkin

Araştırmacılar, zona aşısının bunama riskini oranında azaltmasının altında yatan mekanizmayı henüz daha tespit etmiş değiller. Ancak, aşının varicella-zoster virüsünün yeniden aktivasyonunu baskılayarak nöroinflamasyonu azalttığı düşünülüyor. Aynı zamanda zona aşısının bağışıklık sistemini güçlendirerek, diğer enfeksiyonlara karşı da koruma sağlayabileceği de belirtiliyor.

Bu umut verici sonuçlar, zona aşısının sadece zona hastalığına karşı bir tedavi gösterdiğini değil, aynı zamanda yaşlılıkta karşılaşılan bunama gibi zihin sorunlarına karşı da koruyucu bir etki gösterdiğini ortaya koyuyor.

İlginizi çekebilir;

D vitamini takviyeleri bunamayı önlüyor!D vitamini takviyeleri bunamayı önlüyor!

Araştırmalar doğruladı: İki dil bilmek Alzheimer'ı geciktiriyor!Araştırmalar doğruladı: İki dil bilmek Alzheimer'ı geciktiriyor!

7 saniyelik hafıza: Enfeksiyonların beyin sağlığı üzerindeki etkileri7 saniyelik hafıza: Enfeksiyonların beyin sağlığı üzerindeki etkileri

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA