İngiltere'de bulunan Cambridge Üniversitesi'nde yapılan araştırma, yenidoğan beyin anatomisini inceleyerek iki cinsiyetin doğuştan farklı olduğunu bilimsel olarak kanıtladı. Buna göre erkek ve kadın beyinleri farklı şekillerde gelişim gösteriyor.
King's College London, Imperial College London ve Oxford Üniversitesi'nin ortaklığıyla yürütülen çalışma, bugüne kadar yenidoğan beyin anatomisi üzerine yapılan en geniş araştırma olarak tanımlanıyor. Araştırma kapsamında 500'den fazla bebeğin beyin taramaları incelendi ve cinsiyete bağlı olarak farklı maddelerin etken olduğu tespit edildi.
KADINLARDA GRİ, ERKEKLERDE BEYAZ MADDE
0-28 günlük ve 236'sı kız, 278'i erkek olmak üzere 514 bebeğin beyin hacimleri MRI ile incelendi. Bunun sonucunda erkek bebeklerin beyin hacimlerinin kız bebeklere göre daha büyük olduğu; dahası, duyusal işleme ve motor kontrol becerilerinin cinsiyete dayalı farklılık gösterdiği tespit edildi.
Araştırma bulgularında kız bebeklerde gri, erkek bebeklerde ise beyaz maddenin olduğu belirtildi. Ayrıca, bu farklılığın doğumdan sonraki gelişim sürecinde de etkili olduğuna dikkat çeken araştırmacı Yummah Khan, "Doğumda gözlemlenen cinsiyet farklılıklarının yetişkinliğe kadar uzandığı görülüyor" dedi.
Gri madde: hafıza, duyular ve bilgi işleme gibi zihinsel aktivitelerde rol oynuyor.Beyaz madde: Beyin hücreleri arasında bilgi aktarımını hızlandırıyor ve vücudun bilgi işleme kapasitesini artırıyor.FARKLILIKLAR ANNE KARNINDA BAŞLIYOR
Araştırmada kadınların duygusal farkındalığının ve hafıza işleme yeteneklerinin erkeklere göre daha güçlü olduğu ortaya kondu. Erkeklerde ise yön bulma ve fiziksel çevre farkındalıkları daha baskın.
Bilim insanları bu farklılıkların anne karnında başladığını ancak doğumdan sonraki gelişim sürecinde daha belirgin hale geldiğini ifade etmektedir.